Data public─ârii: 7 iulie 2020

A╚Öa cum deja am ar─âtat, mulcirea este un procedeu prin care putem p─âstra apa ├«n sol mai mult timp ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, putem ├«mpiedica apari╚Ťia buruienilor. Pe de alt─â parte, am mai spus c─â, neaplicat─â corect, mulcirea organic─â poate genera poluarea apelor ╚Öi r─âsp├óndirea d─âun─âtorilor. O solu╚Ťie pentru a evita aceste inconveniente este mulcirea anorganic─â.

Culoarea foliei de mulcire determin─â efecte diferite

├Än parcuri ╚Öi gr─âdini de flori, un efect estetic deosebit ├«l produce mulcirea cu pietri╚Ö, mai ales atunci c├ónd se folosesc culori ╚Öi dimensiuni diferite. Dar ├«n culturile comerciale, acest element este mai greu de utilizat. ├Än ultimii ani, ├«ns─â, speciali╚Ötii au creat diferite tipuri de folii de mulcire. Folia poate fi mat─â sau transparent─â ╚Öi este g─âurit─â doar ├«n locurile ├«n care sunt plantate r─âsadurile. Folia se poate ├«ntinde manual sau mecanic. De asemenea, folia se poate amplasa peste sistemele de iriga╚Ťii prin picurare ÔÇô ceea ce este situa╚Ťia ideal─â, sau se poate opta pentru stropirea peste folie, caz ├«n care este necesar─â asigurarea unui bun drenaj.

├Än oricare dintre aceste situa╚Ťii, culoarea foliei are efecte deloc neglijabile. Folia neagr─â face ca sub ea, ├«n zilele ├«nsorite, solul s─â ating─â temperaturi destul de ├«nalte. Desigur c─â toate buruienile vor fi distruse, dar e posibil ca ╚Öi plantele din cultur─â s─â aib─â de suferit.

Folia cu o fa╚Ť─â neagr─â ╚Öi una argintie sau alb─â ├«mpiedic─â apari╚Ťia buruienilor ╚Öi asigur─â o temperatur─â constant─â ├«n sol ├«n perioadele de ar╚Öi╚Ť─â, dar are un cost ridicat.

Folia transparent─â incolor─â asigur─â un excelent efect de ser─â, dar nu asigur─â suprimarea buruienilor la fel de bine ca cea neagr─â.

├Än sf├ór╚Öit, folia transparent─â gri este utilizat─â ca o solu╚Ťie de compromis ├«ntre cea neagr─â ╚Öi cea transparent─â. ├Än prima perioad─â a culturii creaz─â un bun efect de ser─â, iar apoi determin─â un mediu impropriu pentru dezvoltarea buruienilor.

Bune rezultate d─â ╚Öi utilizarea foliei ╚Ťesute, care permite o oarecare circula╚Ťie a aerului.

├Än cazul folosirii foliei pentru mulcire, cultivatorul va trebui s─â foloseasc─â fertilizatori cu eliberare lent─â ├«nainte de aplicarea foliei, sau s─â foloseasc─â fertirigarea cu ajutorul instala╚Ťiei de irigare prin picurare. ├Än orificiile f─âcute ├«n folia de mulci se pot ad─âuga ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âminte granulate, dup─â transplantarea r─âsadurilor.

Mulcirea cu folie prezint─â c├óteva dezavantaje. Primul dintre ele este legat de costuri. Totu╚Öi trebuie spus c─â pre╚Ťul foliei este compensat ├«n mare parte de sc─âderea cheltuielilor pentru erbicide ╚Öi alte tratamente, ca ╚Öi de eliminarea trecerilor cu pra╚Öila.

Un avantaj, ├«ns─â, const─â ├«n aceea c─â folia este refolosibil─â, a╚Öa c─â, la desfiin╚Ťarea culturii se recupereaz─â.

├Än concluzie, mulcirea este un sprijin important ├«mpotriva polu─ârii, prin reducerea cantit─â╚Ťii de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi erbicide aplicate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: