Data public─ârii: 6 iulie 2020

Ploile abundente din ultima perioad─â au readus ├«n sol cantit─â╚Ťile de ap─â necesare unei bune dezvolt─âri a culturilor. Pe de alt─â parte, ├«ns─â, fiind urmate de o vreme foarte cald─â, buruienile se dezvolt─â, ╚Öi ele, ├«ntr-un ritm accelerat. De aceea am sim╚Ťit nevoia de a readuce ├«n prim plan c├óteva idei legate de o tehnic─â tot mai utilizat─â: mulcirea.

Mulcirea este acel procedeu prin care solul este acoperit cu diverse materiale, organice sau anorganice. Astfel, p─âm├óntul nu mai este expus direct nici soarelui, nici v├óntului ╚Öi nici ploilor toren╚Ťiale.

Mulcirea urm─âre╚Öte mai multe scopuri. Unul dintre ele este p─âstrarea umidit─â╚Ťii din sol. Vaporii de ap─â care ies din sol se opresc ├«n stratul de mulci, unde condenseaz─â ╚Öi revin ├«n sol. Desigur, cu c├ót mulciul este mai impermeabil, cu at├ót eficien╚Ťa ├«n p─âstrarea umidit─â╚Ťii este mai mare. Acesta este un element foarte important, mai ales ├«n condi╚Ťiile caniculei, atunci c├ónd evaporarea atinge cote alarmante, iar rezerva de ap─â acumulat─â chiar ╚Öi dup─â ploile importante din luna iunie poate fi epuizat─â ├«n scurt─â vreme.

├Än cazul unor precipita╚Ťii abundente ╚Öi ├«n timp scurt, stratul de mulci face ca nu toat─â apa s─â ajung─â ├«n sol ╚Öi s─â spele ├«ngr─â╚Ö─âmintele existente. ├Än acest fel este evitat─â poluarea apelor din p├ónza freatic─â.

De asemenea, stratul de mulci men╚Ťine suprafa╚Ťa solului af├ónat─â, ├«mpiedic├ónd formarea crustei.

Dar ├«n acest context, un rost foarte important al acestei tehnologii este c─â ├«mpiedic─â cre╚Öterea buruienilor. Pentru c─â solul este acoperit cu mulci ├«n spa╚Ťiul dintre plante, lumina ╚Öi apa nu mai p─âtrund. Rezultatul este c─â buruienile nu se mai pot dezvolta.

Mulcirea se folose╚Öte ╚Öi ├«n scop decorativ. ├Än gr─âdini se practic─â mulcirea cu pietri╚Ö de diverse culori sau cu scoar╚Ť─â de copac, pentru a ob╚Ťine efecte estetice dintre cele mai spectaculoase. Astfel se ├«mbin─â utilul cu pl─âcutul ├«n cel mai ├«nalt grad.

Mulcirea se poate face cu materiale organice, precum paie ╚Öi buruieni t─âiate, compost, scoar╚Ť─â de copac tocat─â, ba chiar ╚Öi crengu╚Ťe sub╚Ťiri.

De fapt, cea mai rudimentar─â form─â de mulcire, practicat─â tradi╚Ťional ├«n unele gr─âdini de legume, const─â ├«n umplerea spa╚Ťiilor dintre plante cu paie ╚Öi buruieni uscate, rezultate ├«n urma pr─â╚Öitului.

Dar compostul, paiele ╚Öi buruienile, ca ╚Öi toate celelalte materiale organice, trebuie utilizate cu aten╚Ťie. Prin descompunere ele genereaz─â inclusiv azot, care devine nutrient pentru plante. Acesta este un lucru bun, ├«ns─â doar dac─â se ╚Ťine cont s─â nu devin─â un surplus poluant pentru apele din f├ónt├ónile aflate ├«n zon─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: