Data public─ârii: 25 noiembrie 2020

Dup─â cum am ar─âtat deja, la ora actual─â exist─â dou─â priorit─â╚Ťi esen╚Ťiale pentru to╚Ťi fermierii rom├óni. Una dintre ele o reprezint─â evitarea, cu orice pre╚Ť, a polu─ârii apelor ├«n urma unei utiliz─âri necorespunz─âtoare a fertilizan╚Ťilor sau a unui management gre╚Öit al gunoiului de grajd. Cealalt─â prioritate o constituie conservarea ╚Öi, acolo unde este posibil, refacerea calit─â╚Ťii solului.

Ceea ce este foarte important de ╚Ötiut, iar noi am ar─âtat ├«n mai multe r├ónduri, este c─â aceste lucruri se pot face, culmea, concomitent cu ob╚Ťinerea unor beneficii, uneori substan╚Ťiale!

Avantajele financiare vin ÔÇ×la pachetÔÇŁ cu prevenirea polu─ârii cu azot!

Legat de aceast─â tem─â, ast─âzi ne-am propus s─â prezent─âm beneficiile economice pe care le aduce sem─ânatul direct. Aceast─â practic─â este, a╚Öa cum am spus deja, una dintre cele mai avansate pentru conservarea calit─â╚Ťii solului ╚Öi este inclus─â ├«n Codul de bune practici ├«n ferm─â.

Prin adoptarea acestei practici, timpii de lucru ╚Öi necesarul de for╚Ť─â de munc─â se reduc cu aproximativ 50%, datorit─â num─ârului extrem de redus de lucr─âri mecanice. Acest avantaj este semnificativ mai ales ├«n perioadele critice, atunci c├ónd, de exemplu, sem─ânatul trebuie s─â se efectueze ├«ntr-o perioad─â de timp foarte scurt─â. De asemenea, reducerea timpului de lucru face acest sistem s─â fie mai flexibil, iar ├«n unele condi╚Ťii se pot ob╚Ťine chiar dou─â recolte pe an.

Recolta care se ob╚Ťine este, de obicei, aproape egal─â sau redus─â cu cel mult 5-10% fa╚Ť─â de cea realizat─â ├«n sistemul conven╚Ťional. ├Än schimb, ├«n anii seceto╚Öi poate fi chiar mai mare dec├ót cea ob╚Ťinut─â ├«n sistemul conven╚Ťional!

Gama de ma╚Öini agricole necesar─â pentru efectuarea diferitelor lucr─âri ╚Öi opera╚Ťii, de la sem─ânat la recoltat, nu este at├ót de complex─â ca ├«n sistemele conven╚Ťionale astfel ├«nc├ót, pentru fermier, este mai u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut ╚Öi reparat. Pe deasupra, gama de ma╚Öini agricole utilizat─â are ╚Öi o sarcin─â pe osie mai redus─â, astfel ├«nc├ót ╚Öi presiunea exercitat─â pe sol este mai redus─â. Mai trebuie men╚Ťionat c─â, odat─â cu sem─ânatul direct se poate ╚Öi fertiliza. Cantit─â╚Ťile de ├«ngr─â╚Ö─âminte sunt aplicate local, pierderile sunt reduse, astfel c─â poluarea cu azot a apelor este evitat─â pe c├ót de mult posibil. Toate acestea se traduc prin reducerea destul de serioas─â a consumului de carburan╚Ťi, adesea, cu 40 p├ón─â la 50%, datorit─â num─ârului extrem de redus de lucr─âri efectuate. ├Än cazul porumbului ╚Öi a soiei, prin acest sistem reducerile de combustibil pot atinge chiar ╚Öi 50-70%. Acest aspect nu poate fi neglijat de niciun fermier!

├Än concluzie, sem─ânatul direct este o modalitate prin care un fermier ├«╚Öi poate asigura dintr-o dat─â o gam─â larg─â de beneficii. Acestea acoper─â at├ót aspectul financiar, legat de reducerea cheltuielilor, c├ót ╚Öi pe cel legat de conservarea calit─â╚Ťii solului ╚Öi evitarea polu─ârii cu azot a apelor din zona fermei!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: