După cum am arătat deja, la ora actuală există două priorități esențiale pentru toți fermierii români. Una dintre ele o reprezintă evitarea, cu orice preț, a poluării apelor în urma unei utilizări necorespunzătoare a fertilizanților sau a unui management greșit al gunoiului de grajd. Cealaltă prioritate o constituie conservarea și, acolo unde este posibil, refacerea calității solului.
Ceea ce este foarte important de știut, iar noi am arătat în mai multe rânduri, este că aceste lucruri se pot face, culmea, concomitent cu obținerea unor beneficii, uneori substanțiale!
Avantajele financiare vin „la pachet” cu prevenirea poluării cu azot!
Legat de această temă, astăzi ne-am propus să prezentăm beneficiile economice pe care le aduce semănatul direct. Această practică este, așa cum am spus deja, una dintre cele mai avansate pentru conservarea calității solului și este inclusă în Codul de bune practici în fermă.
Prin adoptarea acestei practici, timpii de lucru și necesarul de forță de muncă se reduc cu aproximativ 50%, datorită numărului extrem de redus de lucrări mecanice. Acest avantaj este semnificativ mai ales în perioadele critice, atunci când, de exemplu, semănatul trebuie să se efectueze într-o perioadă de timp foarte scurtă. De asemenea, reducerea timpului de lucru face acest sistem să fie mai flexibil, iar în unele condiții se pot obține chiar două recolte pe an.
Recolta care se obține este, de obicei, aproape egală sau redusă cu cel mult 5-10% față de cea realizată în sistemul convențional. În schimb, în anii secetoși poate fi chiar mai mare decât cea obținută în sistemul convențional!
Gama de mașini agricole necesară pentru efectuarea diferitelor lucrări și operații, de la semănat la recoltat, nu este atât de complexă ca în sistemele convenționale astfel încât, pentru fermier, este mai ușor de întreținut și reparat. Pe deasupra, gama de mașini agricole utilizată are și o sarcină pe osie mai redusă, astfel încât și presiunea exercitată pe sol este mai redusă. Mai trebuie menționat că, odată cu semănatul direct se poate și fertiliza. Cantitățile de îngrășăminte sunt aplicate local, pierderile sunt reduse, astfel că poluarea cu azot a apelor este evitată pe cât de mult posibil. Toate acestea se traduc prin reducerea destul de serioasă a consumului de carburanți, adesea, cu 40 până la 50%, datorită numărului extrem de redus de lucrări efectuate. În cazul porumbului și a soiei, prin acest sistem reducerile de combustibil pot atinge chiar și 50-70%. Acest aspect nu poate fi neglijat de niciun fermier!
În concluzie, semănatul direct este o modalitate prin care un fermier își poate asigura dintr-o dată o gamă largă de beneficii. Acestea acoperă atât aspectul financiar, legat de reducerea cheltuielilor, cât și pe cel legat de conservarea calității solului și evitarea poluării cu azot a apelor din zona fermei!