Data publicării: 7 februarie 2023

Gunoiul de grajd de pui este unul dintre cele mai bune aporturi de nutrienți pe care le puteți oferi solului. Dar nu tot gunoiul de grajd de pui este la fel. Puteți cumpăra saci cu găinaț organic de la un distribuitor sau să îl folosiți pe cel provenit din curtea proprie și de la vecini.

Găinațul trebuie neapărat compostat

Găinațul este o sursă excelentă de nutrienți. Conținutul său de azot și fosfor este de cel puțin două ori mai mare decât cel al altor tipuri de gunoi de grajd, cum ar fi gunoiul de grajd de vacă.

În plus față de excrementele de pui, găinațul conține și tot ceea ce este colectat atunci când un cotețul de găini este curățat: urină, pene, hrană rămasă și material pentru așternut, cum ar fi paie și fân, așchii de lemn, iarbă, frunze mărunțite și hârtie reciclată. De aceea, raportul NPK în gunoiul de grajd de pui variază foarte mult. 

Procentul de dejecții de pui și alte materiale nu este singura variabilă în conținutul de nutrienți. Vârsta găinilor și felul în care sunt crescuți joacă, de asemenea, un rol.

Ca îngrășământ organic, gunoiul de grajd de pui are numeroase beneficii. Este un îngrășământ complet care conține macronutrienți azot, fosfor și potasiu, precum și micronutrienți importanți, cum ar fi calciul, necesari pentru creșterea sănătoasă a plantelor.

Totuși, gunoiul de grajd de pui este mai mult decât un îngrășământ. Este, de asemenea, un bun amendament de sol; adaugă materie organică în sol, ceea ce îmbunătățește structura solului, reținerea umidității, capacitatea de drenaj și aerarea. De asemenea, solul bogat în materie organică este mai puțin predispus la eroziune și reține mai bine îngrășământul.

Materia organică din gunoiul de grajd de pui mai are și un alt beneficiu: hrănește microbii din sol, permițând nutrienților organici să se descompună mai repede, ceea ce îi face disponibili plantelor mai rapid.

Gunoiul de grajd proaspăt are un miros puternic și poate conține agenți patogeni nocivi precum E. coli sau Salmonella. Spre deosebire de gunoiul de grajd uscat, cumpărat de la firme de îngrășăminte, acesta nu poate fi folosit ca atare, ci trebuie compostat sau fermentat înainte de a fi aplicat, altfel pH-ul scăzut va “arde” plantele.

O metodă comună de îmbătrânire a gunoiului de grajd este compostarea acestuia. Acest lucru necesită ca grămada de compost să fie întoarsă săptămânal pentru a introduce oxigen. Oxigenul este necesar în procesul de mineralizare (materia organică trebuie să ajungă în stare mineralizată pentru a putea fi accesibilă de către plante). O grămadă de compost cu gunoi de grajd trebuie realizată în așa fel încât să se prevină scurgerile, inclusiv cele antrenate din precipitații.

Pentru culturile cu spalier sau cele în care fructele nu au contact cu solul, cum ar fi roșiile sau fasolea, gunoiul de grajd trebuie aplicat cu cel puțin 90 de zile înainte de recoltare. Pentru culturile care au contact cu solul – toate rădăcinoasele, căpșunile și legumele cu frunze – gunoiul de grajd trebuie aplicat cu cel puțin 120 de zile înainte de recoltare. Numărând înapoi de la data estimată a recoltării, aceasta se traduce printr-o aplicare la începutul primăverii, pentru majoritatea locațiilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: