
Gunoiul de grajd, sau bălegarul, este un îngrăşământ organic complet care conţine toate elementele nutritive necesare plantei. Bălegarul, poate fi întrebuinţat pe toate tipurile de sol, atât pe cele din regiunile umede şi reci, cât şi pe cele din regiunile calde şi secetoase, pe nisipuri, sărături etc.
Bălegarul poate fi administrat pe toate tipurile de sol
Solurile din regiunile reci şi umede, unde s-a administrat bălegar mai puţin compostat, devin mai bogate în substanţe organice (humus) și mai afânate. Structura lor devine mai stabilă, mai productivă iar fertilitatea solului creşte.
Solurile din regiunile calde şi secetoase, unde s-a administrat bălegar mai bine compostat, dar în cantităţi mai mici, încorporat în sol, mai adânc, va avea umezeala necesară descompunerii și o recoltă mai bună.
Solurile nisipoase, care pierd repede apă şi se încălzesc mai mult, prin administrare de bălegar vor reţine mai bine apa şi devin mai productive.
Câteva dintre cele mai cunoscute caracteristici pozitive a gunoiului de grajd sunt:
- conţine întregul complex de nutrienţi necesar dezvoltării plantelor cultivate;
- este considerat, un îngrăşământ universal, corespunzător pentru toate plantele de cultură şi pentru toate tipurile de sol. Se foloseşte cu precădere pe solurile sărace în humus, pe cele cu structură degradată, pe cele argiloase (le afânează) sau pe cele uşoare,nisipoase, reţin apa mai bine;
- procesele de mineralizare a materiei organice, nu sunt rapide, datorită aportului de material vegetal folosit la aşternut, astfel că nitraţii sunt eliberaţi treptat;
- odată introdus în sol, bălegarul contribuie la îmbunătăţirea stării structurale a solului, la creşterea capacităţii calorice și la menținerea rezervelor de apă pe o periodă mai lungă;
- stimulează activitatea macro şi microorganismelor din sol..
Pentru o utilizare eficientă a gunoiului de grajd, se recomandă următoarele practici:
- cu cât bălegarul se adiministrează mai aproape de data semănatului, cu atât el trebuie să fie mai bine fermentat (compostat);
- cu cât regiunea este mai secetoasă, cu atât bălegarul trebuie să fie mai bine fermentat și se va administra în cantităţi mai mici, mai des (chiar în fiecare an) şi se va incorpora în sol la o adâncime mai mare;
- pe solurile grele bălegarul se administrează în cantităţi mai mari, mai puţin fermentat și se încorporează la suprafaţa solului cât şi la intervale mai mari de timp (4-5 ani).
Mai multe informații în gestionarea corectă a gunoiului de grajd le puteți afla din Codul de Bune Practici Agricole, accesând următorul link: Codul de bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole – text integral – Apa Noastra