Astăzi, la Pitești, mai mulți gospodari, fermieri, reprezentanți ai autorităților publice și locale din județele Argeș și Vâlcea s-au întâlnit cu specialiști din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), implementat de Ministerul Apelor și Pădurilor, în cadrul unei reuniuni de informare. Intitulată „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, reuniunea și-a propus să ofere informații concrete despre modul în care gunoiul de grajd poate fi transformat într-o resursă pentru agricultură, în același timp diminuându-se nivelul poluării apelor cu azot.
Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului CIPN, sub deviza „Agricultura, un domeniu care poate ridica nivelul de trai în comunitățile locale. Fermieri bogați înseamnă comune bogate!”.
În prima parte a întâlnirii, specialiștii implicați în proiect au explicat celor prezenți beneficiile pe care un sistem public de colectare a gunoiului de grajd le oferă atât fermierilor, cât și autorităților locale. Reprezentantul APIA Argeș a reliefat modul în care prin respectarea normelor de eco-condiționalitate (SMR 1) pot fi evitate sancțiunile materializate prin oprirea parțială sau totală a plăților APIA. De asemenea, au fost prezentate și resursele puse la dispoziție de către Proiectul CIPN pentru transferul de cunoștințe între fermieri: Help-desk-ul și rețeaua de fermieri-model.
Reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din cele două județe au prezentat ultimele statistici referitoare la modul în care poluarea apelor cu azot a afectat sănătatea populației din Argeș și Vâlcea, în timp ce reprezentanții Administrațiilor Bazinale Argeș-Vedea și Olt au punctat alte aspecte ce țin de efectele acestui tip de poluare a apelor.
În partea a doua a reuniunii au fost abordate teme legate despre modul în care gestionarea gunoiului de grajd condiționează plățile din partea UE, în cadrul noii Politici Agricole Comune și despre provocările cu care se confruntă fermierii pentru respectarea prevederilor Directivei Nitrați.
Evenimentul a fost cu atât mai util și mai important, cu cât atât în județul Argeș, cât și în județul Vâlcea, creșterea animalelor este o activitate cu o pondere însemnată.
Prezentările susținute în cadrul reuniunii regionale pot fi descărcate de AICI.