Data publicării: 11 noiembrie 2020

După ce am arătat cum udatul grădinii poate fi transformat într-un proces automatizat, care nu mai răpește din munca fermierilor, vă prezentăm alte câteva idei simple și la îndemână care să vă facă viața mai ușoară.

Apa și căldura se pot programa cu ușurință!

În timpul sezonului rece, pentru ca păsările să beneficieze de condiții bune și chiar să continue să ouă, e necesar ca ele să aibă și lumină artificială. Aprinderea acesteia poate fi comandată tot printr-un aparat, care se montează pe circuitul instalației de iluminare. Se pot programa mai multe intervale orare în care lumina să fie aprinsă, după necesități. Aparatul se poate cumpăra de la raioanele de instalații electrice ale marilor magazine, dar și din magazine mai mici.

Aparate similare pot fi folosite pentru pornirea dispozitivelor electrice de încălzire din diferite spații. O variantă mai eficientă referitoare la încălzire o constituie utilizarea unor senzori de temperatură care să comande pornirea dispozitivelor de încălzire, când temperatura scade sub un anumit prag, și apoi oprirea, când se ajunge la temperatura dorită. Aceeași instalație de control se poate utiliza vara pentru sistemul de răcire.

Pentru adăpatul animalelor se poate folosi un sistem de control al nivelului apei din vasele special destinate. Când este cazul, se deschide automat sistemul de alimentare, până la umplerea vasului. Un dispozitiv asemănător, dar mai complex, este cel folosit pentru alăptarea vițeilor. Robotul dozează, la intervale regulate, anumite cantități de lapte îmbogățit cu adaosurile stabilite de fermier și le furnizează vițelului.

Alte dispozitive, deosebit de simple, dar și de utile, sunt lămpile cu senzori de mișcare, care se aprind automat atunci când cineva ajunge în raza lor de acțiune. Este de necrezut cât de comode devin atunci când, cu mâinile ocupate, ne deplasăm printr-o magazie sau chiar o curte! Și acestea sunt disponibile într-o multitudine de forme și variante, de la mici lămpi de veghe cu baterii solare la proiectoare puternice, alimentate de la rețeaua de 220V, în majoritatea magazinelor de produse electrice.

O altă serie de dispozitive este destinată supravegherii. La ora actuală, camerele de supraveghere au ajuns să coste cam cât o găină, astfel încât sunt accesibile oricărui gospodar. Ele pot fi folosite atât pentru a putea monitoriza mai ușor animalele, cât și pentru a supraveghea diferite zone din fermă.

În concluzie, la ora actuală viața din gospodărie poate fi mult ușurată cu doar puțină fantezie și o vizită în magazinele de instalații electrice!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: