Data publicării: 10 noiembrie 2020

La ora actuală, tehnica a evoluat cu o viteză amețitoare. Datorită acestui fapt, lucruri care cu doar zece ani în urmă erau foarte greu realizabile, dacă nu chiar imposibile, acum au devenit foarte simplu de făcut. De câteva astfel de „jucării” care pot face mai ușoară viața fermierilor ne-am propus să vorbim în cele ce urmează.

Udatul grădinii se poate face automat

Udatul culturilor de flori sau de legume reprezintă o operațiune nu neapărat grea, dar care necesită timp și care trebuie făcută la momentele potrivite. Dar grație unor invenții relativ recente și, de-acum, la îndemână, poate deveni o activitate de a cărei grijă să scăpăm. Udatul culturilor de legume, în grădini de dimensiuni mici și medii, ca și în sere și solarii este o activitate care poate fi automatizată complet, fără cheltuieli prea mari și fără să fie necesară prezența unor specialiști. Sunt necesare doar două condiții. Prima dintre ele constă din existența unei surse de apă, iar a doua din accesul la curentul electric.

Sistemul de udare poate fi prin aspersare, prin ploaie sau cu picătura, în funcție de cultură și de spațiu. Desigur că pot fi utilizate, în paralel, mai multe sisteme. Ideea este că trebuie realizat un sistem de circulație a apei, de la sursă la punctele de udare. Sistemul poate avea mai multe ramuri, care să funcționeze separat. Alimentarea cu apă se poate face direct cu o pompă sau, mai recomandabil, prin cădere dintr-un bazin.

Inima acestei automatizări o reprezintă așa-numitul „computer pentru irigații”. Deși sună foarte pompos, este vorba despre un dispozitiv destul de redus ca dimensiuni (cam cât o jumătate de caiet) și destul de simplu de mânuit. Acesta este disponibil la prețuri accesibile în marea majoritate a magazinelor cu raioane specializate pentru grădinărit. Ba chiar, de multe ori, se găsește primăvara și toamna în promoții în supermarketuri! Dispozitivul permite deschiderea programată a unor electrovalve, la momentul și pe durata reglată de proprietar. Același dispozitiv controlează și pornirea/oprirea pompei, dacă sistemul este alimentat direct de pompă.

În cazul în care se folosește un bazin, atunci mai trebuie adăugat un sistem cu un plutitor, care să asigure menținerea unui volum suficient de apă în recipient.

Cu un astfel de sistem, grija udatului grădinii dispare, iar timpul câștigat poate fi folosit pentru a găsi alte metode cu care să ne facem treaba mai ușoară și a păstra apele mai curate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: