Data publicării: 1 aprilie 2022

Desigur că în agricultură „nici un an nu e ca altul”, cum se spune. Și nici acest an agricol nu face excepție, încăpățânându-se să fie mai deosebit. După o iarnă blândă și secetoasă, a început o primăvară rece și zgârcită în precipitații. Ce va urma nu poate spune nimeni cu certitudine. De aceea, în această Zi a Păcălelilor, ar trebui să gândim la cum să facem să nu ne păcălim în această campanie de primăvară!

Ce știm și ce așteptăm

Cel puțin două certitudini avem. Războiul din Ucraina a făcut ca prețul produselor agricole să crească semnificativ, urmând pasul cu cererea. Perspectivele asupra ofertelor, cel puțin în zona Mării Negre și a UE nu sunt chiar roz. Mai ales în ceea ce privește floarea soarelui. Și nici porumbul nu pare a duce lipsă de mușterii.

A doua certitudine este că această campanie, deși promite să aducă bani buni, deocamdată cere bani mai mulți decât în anii trecuți. Ca urmare a creșterii prețurilor la energie și carburanți, îngrășămintele chimice și substanțele de tratament sunt mai scumpe. Și pentru că motorina s-a scumpit, și lucrările vor scoate mai mulți bani din buzunarul gospodarilor.

Din aceste două certitudini se nasc câteva concluzii. Una dintre ele este că trebuie reduse costurile cât de mult posibil. Și se pot găsi destule căi pentru cei care caută cu adevărat. Una dintre ele este de a utiliza într-o măsură cât mai mare îngrășămintele naturale, în locul celor chimice. Așa se realizează o economie simțitoare la buget.

Altă cale țintește spre reducerea costurilor lucrărilor. Mai exact, a numărului lor. Noile tendințe au demonstrat că, în foarte multe zone, unele prelucrări ale solului nu sunt necesare sau chiar sunt contraindicate. Deci noile tehnologii „no tillage” sau „minimum tillage” ar putea conduce la economii însemnate. Dar numai cu sprijinul specialiștilor în domeniu, care pot hotărî unde și ce se poate!

În rest, sperăm să avem ploaie și vreme prielnică.

În concluzie, vă urăm inspirație și ochii, dar mai ales mințile, larg deschise, spre a nu vă păcăli. Și nu doar de Ziua Păcălelilor…

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: