Data public─ârii: 25 mai 2023

Transportul animalelor vii este o opera╚Ťiune destul de delicat─â. Condi╚Ťiile ├«n care se realizeaz─â trebuie s─â fie ├«n conformitate cu prevederile legale de la nivelul UE, care au fost transpuse ╚Öi ├«n legisla╚Ťia intern─â.

Animalele trebuie s─â aib─â condi╚Ťii decente!

Orice persoan─â care transport─â animale pe teritoriul Rom├óniei are urm─âtoarele obliga╚Ťii:

a) s─â accepte doar animalele identificate, care sunt ├«nso╚Ťite de documentul de circula╚Ťie ╚Öi documentul de identificare unic pe via╚Ť─â, dup─â caz, sau de documentele obligatorii necesare ├«n cazul comer╚Ťului intracomunitar sau al exportului c─âtre ╚Ť─âri ter╚Ťe;

b) s─â verifice la ├«mbarcare, pentru fiecare animal, coresponden╚Ťa dintre crotaliile auriculare ╚Öi documentul de circula╚Ťie;

c) să prezinte persoanelor responsabile de controlul sanitar-veterinar animalele și toate documentele prevăzute la lit. a);

d) s─â asigure bun─âstarea animalului pe parcursul ├«ntregii c─âl─âtorii, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia ├«n vigoare;

e) să transporte animalele în vehicule înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în acest scop.

├Änainte de ├«nceperea c─âl─âtoriei trebuie ca animalele s─â aib─â ap─â, hran─â ╚Öi o perioad─â de odihn─â de 24h. Se verific─â ca animalele s─â fie apte pentru c─âl─âtorie, iar mijloacele de transport, inclusiv cele cu remorc─â, s─â nu produc─â r─âniri ╚Öi suferin╚Ťe inutile.

Persoanele care manipuleaz─â animalele trebuie s─â aib─â competen╚Ťa ╚Öi instruirea necesar─â, iar vehiculele s─â ├«ndeplineasc─â standardele de construc╚Ťie ╚Öi s─â fie corespunz─âtoare pentru fiecare specie ╚Öi c─âl─âtorie. De asemenea, este obligatoriu s─â se respecte regulile de cur─â╚Ťare ╚Öi dezinfec╚Ťie.

├Änc─ârcarea, transportul ╚Öi desc─ârcarea animalelor se vor face cu calm ╚Öi f─âr─â grab─â. Se folosesc pere╚Ťi desp─âr╚Ťitori atunci c├ónd, este necesar─â ├«mp─âr╚Ťirea vehiculului sau separarea animalelor ├«n grupuri pentru a preveni c─âderea acestora. Se va asigura animalelor suficient spa╚Ťiu pe podeaua mijlocului de transport ╚Öi spa╚Ťiu deasupra animalelor.

Dacă va fi necesar, șoferii se vor opri și vor verifica animalele în timpul transportului.

Nu se încarcă animale incompatibile în același loc, spre exemplu, vaci cu coarne și fără coarne.

Transportatorii sunt obliga╚Ťi prin lege s─â nu transporte animalele ├«ntr-un mod care le-ar putea provoca r─âni sau suferin╚Ťe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nop╚Ťii, sau ├«n primele ore ale dimine╚Ťii, astfel ├«nc├ót s─â fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. ├Änainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condi╚Ťiilor de microclimat existente ├«n mijlocul de transport, dac─â sunt adecvate ╚Öi asigurate pe ├«ntreaga durat─â a transportului. Pentru c─âl─âtorii mai lungi de 8 ore, sistemele de ventila╚Ťie din vehicul trebuie s─â fie capabile s─â men╚Ťin─â temperatura de confort termic ├«n compartimentul animalelor pe toat─â durata transportului, astfel ├«nc├ót ├«n orice moment al c─âl─âtoriei temperatura s─â fie cuprins─â ├«ntre 5┬░-30┬░. De asemenea, apa trebuie s─â fie asigurat─â permanent.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: