Data publicării: 27 decembrie 2019

În această perioadă, crama fiecărei gospodării constituie unul dintre nucleele activității. Și este firesc să fie așa, căci altfel cum ar mai arăta Crăciunul, fără un pahar de vin din producția proprie, care să însoțească binemeritatele petreceri de sărbători?

Tocmai de aceea, dorim să atragem atenția asupra unor pericole care se pot ivi în cramă și, uneori, se pot dovedi a fi chiar fatale.

Cel mai mare dintre pericole este acela legat de acumularea unor gaze toxice, rezultate din fermentarea vinului. În special atunci când mustul este fermentat în cramă, iar aceasta este prost ventilată, se produc acumulări de dioxid de carbon. Fiind mai greu decât aerul, acesta se acumulează în partea de jos a încăperii. Pentru că nu are nici culoare, nici miros, este imposibil de detectat. În schimb, inhalarea lui, chiar și în mici cantități, este de cele mai multe ori fatală. În fiecare an auzim la știri, din păcate, de oameni uciși de gazele rezultate din fermentația vinului…

Este, însă, destul de simplu să ne ferim de acest pericol. Dacă avem cea mai mică suspiciune, este suficient să aprindem un chibrit sau o lumânare, pe care să o ținem mai jos decât nivelul la care respirăm. Pe măsură ce ne aplecăm, coborâm și flacăra. Dacă aceasta se stinge, nu ne vom apleca în nici un caz sub acel nivel, vom părăsi imediat încăperea și vom lua măsuri pentru aerisire!

Un alt pericol existent în cramă este legat de inundațiile pe care spargerea unui butoi sau a unei damigene le poate produce. Mai ales în cazul damigenelor care au fost închise ermetic, se poate produce acumularea unor tensiuni în interiorul recipientului. În asemenea situații, chiar și la atingeri ușoare ale vasului se pot produce explozii, care să rănească eventual, prin împrăștierea de cioburi. De aceea este recomandată astuparea damigenelor cu dopuri perforate cu furtune și scufundate în sticle, ca să nu absoarbă aer.

În sfârșit, un pericol este și acela legat de „trasul” din damigene. Dacă manevra nu este făcută cum trebuie, poate duce la îmbătarea celui care o face, cu consecințe nu neapărat tragice, dar neplăcute. Cu atât mai mult cu cât în damigeană nu se află vin, ci licori cu un conținut alcoolic mult mai ridicat. Pentru a evita această situație, recomandăm utilizarea unor dispozitive de pompare care pot fi lesne procurate din comerț.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: