Data publicării: 4 martie 2021

Lunile martie și aprilie sunt, prin excelență, luni în care consumul de îngrășăminte, substanțe de tratament și semințe este foarte ridicat. Lucru firesc, având în vedere că este sezonul semănatului și al aplicării primelor tratamente!

Inclusiv sacii de semințe pot conține deșeuri foarte toxice!

Cantitățile mari de semințe, fertilizanți și pesticide folosite implică, însă, și o serie de probleme. În primul rând, manipularea, depozitarea și distribuirea lor trebuie să se facă cu respectarea tuturor regulilor specifice, astfel încât să fie evitată poluarea apelor din zonă.

O atenție aparte trebuie acordată ambalajelor. De multe ori acestea sunt tratate ca deșeuri obișnuite, ceea ce conduce la poluări semnificative. Nu trebuie uitat că aceste ambalaje conțin resturi de substanțe cu potențial ridicat de poluare. Dar să le luăm pe rând: sacii de sămânță, aparent inofensivi, constituie o sursă de poluare periculoasă. În unele cazuri, pot constitui chiar un pericol de otrăvire. Faptul se explică prin aceea că substanțele folosite la tratamentul semințelor sunt, unele dintre ele, deosebit de toxice. Pe saci rămân cantități suficient de mari pentru a provoca intoxicații grave. De aceea, sacii în care s-a aflat sămânța se colectează și se tratează drept deșeuri periculoase.

Ambalajele pesticidelor se clătesc de câte două ori. Apa folosită se utilizează pentru diluarea soluțiilor ce vor fi utilizate ca tratamente. Apoi, ambalajele vor fi păstrate într-un loc în care nu există pericol de scurgeri, până ce vor fi predate distribuitorului de substanțe pentru protecția plantelor. Reamintim că de câțiva ani funcționează programul SCAPA, în cadrul căruia producătorii de pesticide preiau de la fermieri ambalajele folosite.

În fine, ambalajele îngrășămintelor se recuperează și ele, căci reprezintă o sursă de poluare. Dacă sunt lăsate la voia întâmplării, urmele de azot sau alte substanțe rămase pe saci se vor infiltra în sol și de acolo în pânza freatică.

În concluzie, ambalajele input-urilor agricole pot constitui o sursă importantă de poluare atunci când nu sunt gestionate corespunzător!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: