Data publicării: 20 septembrie 2019

Nu este nicio noutate, pentru nimeni, că de calitatea seminței folosită la înființarea culturii depind calitatea și cantitatea producției. Numai că această formulare generală acoperă o seamă de aspecte particulare, dintre care unele prea puțin detaliate.

Recomandări pentru agricultori

În primul rând trebuie spus că sămânța obținută la recoltare, chiar dacă provine de la hibrizi foarte performanți, nu este recomandată ca material semincer. Performanțele obținute vor fi modeste.

Sămânța este obținută printr-o tehnologie destul de complexă, ce constă, foarte sumar vorbind, în cultivarea intercalată a unor rânduri din linia „mamă” cu altele din linia „tată”. Doar semințele produse de hibrizii „mamă” vor da rezultatele așteptate.

Printre caracteristicile pe care specialiștii le transmit noilor hibrizi nu sunt numai cele legate de productivitate, ci și unele care țin de toleranța la anumite boli sau dăunători, ori la anumite condiții de mediu, precum arșița sau seceta, temperaturile scăzute la răsărire, etc. Din acest motiv, deși prin utilizarea unor asemenea semințe înființarea culturii pare mai scumpă, în realitate este mai avantajoasă. Cheltuielile ulterioare cu tratamente specifice, precum și pierderile de producție care vor fi evitate, conduc la economii.

Pe de altă parte, folosirea semințelor adecvate condițiilor locale înseamnă tratamente mai puține și, adesea, apă mai puțină pentru irigații (acolo unde este cazul) și chiar îngrășăminte mai puține. Implicit, asta înseamnă și un grad de protecție crescut al apelor din zonă, respectiv o scădere a riscului de poluare cu azot și pesticide al apelor din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: