Data publicării: 31 mai 2021

Deși luna mai a fost una foarte capricioasă, temperaturile au crescut semnificativ. Iar Cireșar vine cu promisiunea unor partide bune de scaldă. Dar, pentru a ne păstra sănătatea, este bine să știm în ce ape ne îmbăiem!

O baie e bună doar dacă apa-i sănătoasă

Monitorizarea calității apelor destinate îmbăierii este reglementată printr-o directivă europeană, încă din anul 2011. Pe lângă aceasta, în România există mai multe acte normative, care reglementează separat modul de monitorizare a calității apelor pentru scăldat în funcție de locul în care se află. Există prevederi diferite pentru zonele naturale, pentru bazinele descoperite și pentru piscinele acoperite.

Față de anul trecut, relaxarea restricțiilor determinate de pandemia de Covid-19 permite acum și folosirea bazinelor acoperite. La acestea, în plus față de parametrii apei, se monitorizează cu atenție și cantitatea de clor liber din aer.

Conform ghidului calității apei pentru scăldat emis în 2014 de Institutul Național de Sănătate Publică, există mai multe categorii de factori ce se monitorizează în mod obligatoriu.

Este important ca pH-ul apei să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.

În ce privește parametrii chimici, concentraţia clorului rezidual liber în bazinele descoperite trebuie să fie cuprinsă între 0,5 şi 1,5 mg/l, iar în cele acoperite între 0,5 – 1 mg/l.

Parametrii microbiologici se referă la numărul total de colonii existente la 37°C (max. 200/ml), bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, enterococii și Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).

Determinarea trebuie efectuată la fiecare două – trei ore, acolo unde nu există o monitorizare permanentă.

Conform ultimului raport european privind calitatea apelor pentru scăldat, publicat anul trecut, ponderea zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a menținut la 85%, iar cea a zonelor cu o calitate cel puțin „satisfăcătoare” – la 95%. În nota de informare s-a constatat, de asemenea, că în zonele de scăldat de pe coastă calitatea apei este mai bună decât cea din zonele interioare.

În România, 76% din apele pentru scăldat au o calitate excelentă, în timp ce 20% au calitatea bună și 10% calitate satisfăcătoare. Important de menționat este că în această statistică nu sunt incluse decât aproximativ 230 de zone de scăldat, majoritatea aflate pe litoralul Mării Negre.

În ceea ce privește zonele neamenajate, nimic nu ne împiedică a face o proprie evaluare, chiar dacă nu la fel de riguroasă ca cea a unui laborator. Înainte de a intra în apă putem evalua limpezimea acesteia, precum și mirosul. Dacă rezultatul nu este unul plăcut, atunci mai bine renunțăm la scaldă! Și ne gândim, cu năduf, că de cele mai multe ori, poluarea este rezultatul acțiunii oamenilor din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: