Data publicării: 14 februarie 2023

Pentru orice fermier este deosebit de important să fie la curent cu toate noutățile legate de activitatea sa. Doar astfel poate să aplice cele mai moderne și eficiente tehnologii care, de multe ori, înseamnă și creșterea eficienței prin scăderea costurilor ori creșterea producției. Dar este la fel de important ca informațiile să provină dintr-o sursă credibilă și să fie, neapărat, verificate.

Consultați întotdeauna Programul de Acțiune

Odată cu dezvoltarea tehnologiei apar tot mai multe canale de comunicare. Noi site-uri, publicații, canale de radio sau televiziune apar periodic. Multe dintre ele sunt specializate, inclusiv în agricultură. Este foarte interesant și util să aflăm despre o seamă de lucruri noi, de multe ori aplicabile și în condițiile noastre. Numai că se impune a face o selecție a informațiilor dobândite și a le despărți pe cele într-adevăr utile de cele care pot pricinui necazuri. Iar acest lucru trebuie făcut indiferent cât de serioasă sau autorizată ni s-ar părea sursa!

De exemplu, mai multe site-uri care oferă sfaturi pentru fermieri, unele chiar extrem de serioase, îndemnau zilele trecute la aplicarea de îngrășăminte organice în vii și livezi. Or acest lucru este interzis cu strictețe în această perioadă. Încălcarea interdicției înseamnă sancțiuni legate de pierderea subvențiilor și altele asemenea.

Din acest motiv, atunci când vine vorba despre fertilizare, trebuie să reținem că principalul act normativ care reglementează domeniul este Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (PA). Prevederile acestuia sunt obligatorii pentru toţi fermierii care deţin sau administrează exploataţii agricole şi pentru autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe teritoriul cărora există exploataţii agricole.

Conform acestui document, este interzisă aplicarea de îngrășăminte în lunile de iarnă, în perioade care încep între 5 și 15 noiembrie și se încheie între 10 și 25 martie, în funcție de altitudinea localității. Prin excepție, pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.

În concluzie, de câte ori sunteți îndemnați de către cineva, indiferent cine ar fi el, să fertilizați, verificați mai înainte dacă sfaturile sale sunt în concordanță cu PA. Căci organele de control lucrează numai după acest document, nu sunt interesate și de alte surse!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: