Data public─ârii: 28 ianuarie 2019

Apa de b─âut trebuie s─â ├«ndeplineasc─â un num─âr destul de mare de cerin╚Ťe pentru a putea fi potabil─â. Caracteristicile de calitate, au fost incluse ├«ntr-un act normativ: Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Aceast─â lege a fost actualizat─â ╚Öi republicat─â ├«n mai multe r├ónduri. Ultima revizuire a avut loc ├«n septembrie 2017.

Conform actului normativ, prin ap─â potabil─â se ├«n╚Ťelege apa destinat─â consumului uman. F─âr─â a inten╚Ťiona s─â facem o prezentare am─ânun╚Ťit─â a legii (pe care cei ce doresc o pot consulta aici), vom prezenta c├óteva prevederi foarte importante care se refer─â la apa provenit─â din pu╚Ťuri ╚Öi f├ónt├óni.

Despre apa noastr─â potabil─â

Legea stabile╚Öte c─â pentru┬áÔÇ×apa provenind din surse locale, precum f├ónt├óni, izvoare etc, folosit─â pentru b─âut, g─âtit sau ├«n alte scopuri casniceÔÇŁ┬áautorit─â╚Ťilor sanitare pot acorda unele derog─âri de la parametrii stabili╚Ťi, dar f─âr─â ca s─ân─âtatea consumatorilor s─â fie pus─â ├«n pericol. Una dintre except─ârile de la prevederile acestei legi se refer─â la ÔÇ×apa potabil─â provenind de la produc─âtor de ap─â individual, care furnizeaz─â mai pu┼úin de 10 m┬│ ├«n medie/zi sau care deserve┼čte mai pu┼úin de 50 de persoane, cu excep┼úia cazului ├«n care apa este produs─â ca parte a unei activit─â┼úi comerciale sau publiceÔÇŁ (art.3, alin (2), litera b). Adic─â exact acele pu╚Ťuri ╚Öi f├ónt├óni individuale, care asigur─â cea mai mare parte a apei potabile pentru locuitorii din mediul rural. Din nefericire, acestea sunt cele mai expuse polu─ârii cu tot felul de infiltra╚Ťii provenite de la grajduri, latrine, locuri de depozitare a gunoiului, depozite de pesticide ╚Öi din alte surse.

├Än ceea ce prive╚Öte parametrii pe care apa potabil─â trebuie s─â ├«i ├«ndeplineasc─â, anexa legii cuprinde trei tabele care men╚Ťioneaz─â foarte exact indicii care trebuie analiza╚Ťi, precum ╚Öi valorile ├«n care ace╚Ötia trebuie s─â se ├«ncadreze. Linkul existent mai sus v─â conduce la lege, astfel ├«nc├ót s─â pute╚Ťi compara rezultatele buletinelor de analiz─â a apei din sursele pe care le folosi╚Ťi cu norma legal─â.

La fel de important de precizat este c─â prin lege se stabile╚Öte un dublu sistem de urm─ârire a calit─â╚Ťii apei. At├ót produc─âtorul sau distribuitorul de ap─â, c├ót ╚Öi Direc╚Ťiile Jude╚Ťene de S─ân─âtate Public─â (DJSP) ╚Öi cea a Municipiului Bucure╚Öti trebuie s─â efectueze analize separate, la anumite intervale de timp, ├«n func╚Ťie de importan╚Ťa sursei.

Pentru f├ónt├ónile sau pu╚Ťurile care furnizeaz─â mai pu┼úin de 10 m┬│ ├«n medie/zi sau care deservesc mai pu┼úin de 50 de persoane, de╚Öi nu este obligatorie, se recomand─â dou─â analize pe an, din care cel pu╚Ťin una la un laborator al DJSP.

În sfârșit, vom mai sublinia o prevedere a legii referitoare la sursele de apă potabilă din mediul rural, exploatate în sistem local, la care articolul 16 al legii face referire în mod expres:

ÔÇ×(1) Sursele ce asigur─â apa potabil─â ├«n mediul rural, respectiv f├ónt├óni, pu┼úuri de mic─â ad├óncime ┼či capt─âri de ap─â, exploatate ├«n sistem local, vor fi controlate (nota redac╚Ťiei: de c─âtre Autorit─â╚Ťile de s─ân─âtate public─â jude╚Ťene), la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de ap─â ┼či analize de laborator.

(2) Starea de apă potabilă sau apă nepotabilă, constatată în baza analizelor efectuate de un laborator abilitat, va fi consemnată pe o plăcuţă aplicată la vedere, pe sau în vecinătatea sursei de apă.

(3) ├Än cazul ├«n care analizele de laborator vor indica o ap─â care nu ├«ndepline┼čte condi┼úiile de potabilitate, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor ┼či pentru iriga┼úii.ÔÇŁ