Data publicării: 12 ianuarie 2022

Cultura plantelor medicinale și a celor aromatice este departe de a fi reprezentat o tradiție în România. Deși aproape în fiecare grădină erau (și continuă să fie), cultivate unele plante aromatice, aceasta se întâmplă doar pentru folosul casnic. Cât despre cele medicinale, conform tradiției, românii le folosesc, în general, pe cele din flora spontană. E drept că o fac cu o pricepere ajunsă la nivel de măiestrie.

Culturi ușoare, dar bine plătite

Sub egida Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) s-a desfășurat un simpozion care a adus în atenția publică cercetările din ultimele două decenii ale unor instituții și stațiuni de cercetare-dezvoltare agricolă din subordinea prestigiosului for științific.

Una dintre primele concluzii, a fost aceea că înființarea unor astfel de culturi are o rentabilitate economică deseori superioară față de alte plante. De aceea, specialiștii o recomandă ca fiind unul dintre instrumentele de creștere a veniturilor, mai ales pentru fermele mici, de subzistență. De altfel, și în viitorul Plan Național Strategic (PNS) sunt cuprinse măsuri destinate încurajării acestor culturi.

Printre avantajele lor se numără și acela că o multitudine dintre plantele de interes sunt perene și nu necesită tehnologii complexe de cultură. Ele pot fi foarte bine plasate în livezi, printre rândurile de pomi.

În ceea ce privește materialul săditor – semințe și butași – mai multe dintre stațiunile de cercetare-dezvoltare agricolă din toată țara sunt în măsură să pună la dispoziția celor interesați diverse soiuri, adaptate condițiilor din diferite zone. Institutul Național pentru Mecanică Agricolă s-a ocupat chiar și de crearea unor utilaje specializate, simple și ieftine.

Conform studiilor, atât industria farmaceutică, cât și cea alimentară au nevoie de aceste materii prime și sunt dispuse să plătească bine pentru ele. În ceea ce privește contextul mai larg, european, ce-ar mai fi de spus? Obiectivele ambițioase legate de creșterea suprafeței fermelor ecologice recomandă de la sine aceste culturi.

În concluzie, iată o temă de reflecție în zilele de iarnă și o temă pentru această primăvară.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: