Data publicării: 17 decembrie 2021

Pe lângă o bună furajare, animalelor din ferme sau gospodării trebuie să li se asigure și cantități suficiente de apă. În lipsa acesteia, animalele suferă, își pierd treptat din calități și se deshidratează. Efectul final este îmbolnăvirea și moartea animalelor. De aceea, indiferent de condiții, asigurarea necesarului de apă este vitală!

Vasele anti-îngheț, o soluție modernă

În timpul sezonului rece, de multe ori asigurarea apei pentru animale se poate dovedi o problemă chiar mai complicată decât în perioadele secetoase. De multe ori se întâmplă ca sursele de alimentare cu apă aflate în preajma adăposturilor să înghețe. În această situație trebuie fie ca apa să fie adusă din altă parte, de la distanțe mai mari și cu eforturi sporite, fie este necesară o activitate susținută pentru îndepărtarea gheții.

De aceea este indicat ca încă de la proiectarea adăposturilor, amplasamentele să se aleagă astfel încât să existe în apropiere surse de apă care să funcționeze și iarna.

Apoi, crescătorii trebuie să aibă grijă ca apa din adăpători să nu înghețe. În acest scop au fost create recipiente speciale, care fac ca în momentul în care animalul vrea să bea, pojghița de la suprafață să fie spartă de mișcarea unei bile din plastic.

Acolo unde adăparea este asigurată prin flux constant, trebuie supravegheat ca nu cumva să apară dopuri de gheață care să blocheze alimentarea.

Unii specialiști recomandă ca, acolo unde este posibil, animalelor să li se asigure, măcar o dată pe zi, apă la temperatura de 20 – 25°C. Aceasta ajută metabolismul animalelor să facă față mai bine temperaturilor scăzute.

Nu trebuie uitat că, mai ales pentru capre, dar și pentru oi, în adăposturi trebuie să existe și cantități de paie suficiente pentru ca animalele să se poată încălzi atunci când stau culcate. Și porcii au nevoie de ceva mai multă căldură decât vacile, de exemplu. Dacă au adăposturi bine izolate, însă, și o hrană corespunzătoare, chestiunea este rezolvată. Organismul lor are capacitatea de a produce cantități incredibile de căldură, pentru a asigura o temperatură confortabilă în cocini.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: