Nu numai pentru fermierii care se ocupă de cultura mare aprilie este o lună plină. Și pentru grădinari, ca și pentru viticultori ori pomicultori, Prier, cum este denumită popular, reprezintă un vârf de activitate. Și pentru ei, însă, cel puțin la fel de importante, dacă nu chiar mai importante, sunt măsurile pentru prevenirea transmiterii coronavirus. Foarte important este ca atunci când lucrează în spații închise, cum sunt, de exemplu solariile, oamenii să păstreze între ei o distanță de minimum 1,5 metri, chiar doi, când este posibil. Apoi este recomandat ca în același spațiu să lucreze deodată cât mai puțini oameni se poate.
Cât despre costumele de protecție, mănuși și măști, acestea sunt de la sine înțelese!
Atenție la manipularea îngrășămintelor!
Pentru că am început cu solariile, să menționăm că la început de aprilie se face fertilizarea cu îngrășăminte organice și se răsădesc tomatele și ardeii din culturile normale. Cele timpurii, în mod normal, ar trebui ca deja să înceapă să aibă muguri florali.
În spațiile exterioare, se face prima erbicidare a cartofilor timpurii, la patru – șase zile după plantare, înainte de apariția plantelor. De asemenea, se înființează culturile de varză de vară, țelină, ridichi de vară și gulioare.
La începutul lunii, cei care dispun de spații și au condiții corespunzătoare mai pot încă semăna și ridichi de lună, spanac și măcriș. Acestea oferă o recoltă rapidă, sunt nepretențioase și, foarte important, fixează azotul în sol.
La sfârșitul lunii, când temperatura în sol se stabilizează la peste 10 grade, se înființează și culturile de roșii în câmp, ca și cele de fasole de grădină.
Aprilie reprezintă și luna în care se culeg recoltele de spanac, salată, ceapă verde semănată toamna, verdețuri.
În vie și în livezi se aplică îngrășămintele naturale și chimice care urmează să fie încorporate în sol. Desigur că acest lucru trebuie făcut cu prudență, respectând măsurile de prevenire a poluării apelor freatice și de suprafață prevăzute în Codul de Bune Practici Agricole. O atenție deosebită, în acest context, trebuie acordată și stării tehnice a utilajelor cu care se face aplicarea. Acestea trebuie să asigure o distribuire cât mai uniformă!
O altă lucrare care continuă în vii și livezi este tunderea/tăierea de primăvară.
Aplicarea de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor se face, cel mai bine, conform recomandărilor elaborate de către Laboratorul Central de Analiză și transmise Direcțiilor Agricole Județene. Astfel, tratamentele se pot face țintit și cu cele mai potrivite mijloace. La fel ca și în cazul măsurilor de protecție împotriva COVID-19, elaborate de Direcțiile de Sănătate Publică!