Data publicării: 21 octombrie 2019

Primul lucru care trebuie spus legat de aplicarea îngrășămintelor în câmp, este că ne aflăm pe ultima sută de metri. De la 1 noiembrie începe perioada de interdicție a aplicării. De altfel, pentru pășuni interdicția este deja în vigoare de la 1 octombrie în cazul aplicării îngrășămintelor organice lichide!

Momentul actual este unul bun, având în vedere cantitățile de precipitații destul de reduse din ultima perioadă, precum și prognoza, care nu anticipează cantități peste normalul perioadei. Ca atare, momentul este foarte bun, mai ales pentru suprafețele unde au fost înființate culturi de toamnă. Astfel se poate maximiza preluarea nutrienţilor de către culturi şi minimiza riscul poluării apelor din pânza freatică și a celor de suprafață.

Gunoiul de grajd se administrează, de regulă, în timpul arăturilor de toamnă, cu întoarcerea brazdei. Cel mai bine este ca lucrarea să se facă pe timp noros şi cu vânt slab.

Pe măsură ce gunoiul se împrăştie, terenul se va ara cu plugul, pentru o amestecare şi încorporare bună a gunoiului. Încorporarea se face mai adânc, până la 30 cm, pe terenurile uşoare (nisipoase) şi în zonele secetoase, şi mai puţin adânc, până la 18-25 cm pe terenurile grele, reci, şi în regiuni umede.

Calitatea lucrării solului la administrarea gunoiului de grajd se consideră a fi bună atunci când terenul este acoperit uniform. Materialul administrat nu trebuie să rămână în bucăți mai mari de 4 – 6 cm. Uniformitatea de împrăştiere, indiferent dacă operațiunea s-a efectuat manual sau mecanizat, trebuie să depăşească 75%.

Trebuie știut că distribuţia îngrăşămintelor organice pe suprafaţa solului este mai uniformă dacă umiditatea materialului este una moderată şi dacă poate fi destrămat şi mărunţit. Când gunoiul de grajd are umiditate mai mare, mai ales dacă este fără aşternut sau aşternutul nu a fost uniform amestecat cu dejecţiile, împrăştierea îngrăşământului se face în bucăţi mari, provocând concentrări pe anumite porţiuni de suprafaţă, care duc la un risc crescut de poluare a apelor. În plus, materialul mai umed se lipeşte de organele de lucru ale maşinii, înrăutăţind şi mai mult calitatea lucrării.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: