Îngrășămintele naturale (organice) prezintă anumite particularități față de cele chimice și în ceea ce privește modul de aplicare. Dar Codul de bune practici agricole (CBPA) vine în ajutorul gospodarilor cu câteva sfaturi practice și foarte utile care să-i ajute să utilizeze cu eficiență maximă și fără riscuri această resursă prețioasă.
Cum, cât și când
Foarte important este momentul aplicării. Astfel, ideal este ca aplicarea să se facă cât mai devreme posibil în cadrul perioadei de creștere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienților de către culturi și a minimiza riscul poluării. Ca regulă generală, în fiecare an cel puțin jumătate din cantitatea de gunoi de grajd stocată în timpul iernii trebuie aplicată pe teren până la 1 iulie, iar restul până la 30 septembrie sau 31 octombrie în cazul terenurilor pe care se înființează o cultură de toamnă. Desigur că trebuie respectate cu sfințenie perioadele de interdicție prevăzute de CBPA!
Un alt factor important de care trebuie să se țină cont este situația locală a substratului geologic, a configurației rețelei freatice și a celorlalți factori care pot face ca poluarea apei să se producă chiar și în condițiile aplicării unei cantități rezonabile de îngrășământ.
Gunoiul de grajd se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (prin arătură cu întoarcerea brazdei), în condiții meteorologice favorabile, în special pe timp noros și cu vânt slab.
Încorporarea gunoiului de grajd se face la 25 – 30 cm pe terenuri ușoare, nisipoase sau în zone secetoase și la 18 – 25 cm pe terenuri grele, în zone reci sau umede.
Uniformitatea împrăștierii, indiferent de modul în care aceasta a fost făcută, trebuie să depășească 75%. Calitatea administrării se consideră a fi bună atunci când terenul este acoperit uniform iar materialul împrăștiat nu rămâne în agregate mai mari de 4 – 6 cm.
În concluzie, acordați atenție regulilor de aplicare a fertilizanților pentru a avea culturi sănătoase, dar și apă curată în gospodărie!