Data publicării: 24 februarie 2023

Iată că în următoarele aproximativ trei săptămâni se va sfârși perioada de interdicție a aplicării îngrășămintelor pe terenurile agricole. Având în vedere și iarna la început caldă, iar apoi cu precipitații care au adus apa de care culturile aveau atâta nevoie, pare că va fi nevoie cât de curând de fertilizare.

De aceea reamintim cele mai importante reguli care se aplică la împrăștierea îngrășămintelor, așa cum sunt ele prevăzute în Programul de acțiune pentru combaterea integrată a poluării apelor cu nitrați din surse agricole (PA), document obligatoriu pentru toți fermierii.

Nu se fertilizează pe timp de ploaie sau ninsoare

Articolul 10 al PA stabilește condițiile generale de aplicare ale fertilizanților. Îngrăşămintele solide pot produce poluare numai în situaţia unor ploi abundente ce intervin imediat după aplicare, consideră specialiștii care l-au elaborat.

În schimb, îngrăşămintele organice lichide, dacă nu sunt aplicate corect, pot produce poluare în mod direct. Orice ploaie intervenită la scurt timp după aplicarea lor va mări riscul de poluare.

Se interzice aplicarea oricărui tip de îngrăşământ (organic sau chimic), pe timp de ploaie, ninsoare, soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă.

Nu se aplică îngrăşăminte nici dacă solul este crăpat (fisurat) în adâncime ori este săpat în vederea instalării unor drenuri sau pentru a servi la depunerea unor materiale de umplutură.

În afară de aceste reguli generale, la aplicarea îngrășămintelor chimice se vor mai aplica și regulile enumerate de Articolul 12 al PA. Prin urmare, nu trebuie să se lucreze cu material cu bulgări sau cu granulaţie mai mare decât cea de fabricaţie şi să nu se lucreze dacă umiditatea aerului este mai ridicată, pe ceaţă sau burniţă. Se vor utiliza îngrășăminte uscate.

Se impune adoptarea unei maxime prudenţe atunci când terenul agricol prezintă fenomenul de scurgere de suprafaţă. Riscul este maxim când terenul este saturat de apă sau îngheţat – motiv pentru care aplicarea în aceste condiții este interzisă.

În cadrul culturilor din sere, nu se vor evacua în afara acestora apele provenite din irigaţii, care conţin printre alte substanţe şi fertilizanţi. Această cerinţă se realizează prin recircularea întregii cantităţi de apă rezultată din colectarea drenajului, condensului şi a apei de irigaţii.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: