Data publicării: 19 aprilie 2022

Pentru că în ultima perioadă am avut parte de precipitații bogate, în majoritatea regiunilor țării, vom reaminti o serie de prevederi ale Programului de Acțiune (PA), referitoare la aceste situații.

Orezăriile au regim special!

Articolul 15 al PA este dedicat în întregime aplicării fertilizanţilor pe terenuri saturate cu apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă. Cu excepția înghețului, putem spune că acoperă situația în care se află o bună parte dintre terenurile agricole acum. Nu că ar fi un motiv să ne plângem, căci, probabil că în foarte scurtă vreme apa se va înmagazina în sol, de-abia ameliorând seceta pedologică care domnea în cea mai mare parte a țării.

Dar, revenind la subiect, PA stabilește că pe soluri saturate cu apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă este interzisă aplicarea îngrăşămintelor.

De asemenea, în zonele inundabile este interzisă depozitarea gunoiului de grajd.

Pe soluri periodic saturate cu apă sau în zone inundabile, trebuie ales momentul de aplicare a îngrăşămintelor atunci când solul are o umiditate corespunzătoare capacităţii de câmp, evitându-se astfel pierderile de azot nitric cu apele de percolare şi cu scurgerile, precum şi pierderile prin denitrificare sub formă de azot elementar sau oxizi de azot.

O situație specială este considerată cea a culturilor de orez. La acestea, fertilizarea trebuie să se realizeze cu îngrăşăminte pe bază de azot amoniacal sau amidic, care trebuie aplicat cu 2-3 zile înainte de inundarea terenului pentru a permite azotului amidic să se transforme pe cale enzimatică în azot amoniacal, formă reţinută de sol prin schimb ionic.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: