Data public─ârii: 29 mai 2019

╚śi pentru animale, la fel ca ╚Öi pentru oameni, apa este vital─â.

Efectele calit─â╚Ťii necorespunz─âtoare a apei se v─âd imediat!

Primul aspect referitor la apa pentru animale este cel legat de cantitate. O vac─â, de exemplu, consum─â pe perioada verii p├ón─â la 70 de litri de ap─â/zi, ├«n timp ce o g─âin─â are nevoie de cel pu╚Ťin 0,3 ÔÇô 0,4 litri. Furajele consumate influen╚Ťeaz─â foarte mult necesarul de ap─â.

Este important ca apa s─â se afle regulat la dispozi╚Ťia animalelor, mai ales pe timpul zilei, cam o dat─â la trei ore. Dac─â animalele sufer─â de sete chiar ╚Öi o perioad─â scurt─â, de c├óteva ore, apare riscul ca, la prima ocazie s─â consume mai mult─â ap─â dec├ót au nevoie. ├Än aceast─â situa╚Ťie manifest─ârile pot fi de la u┼čoare (saliva┼úie, agita┼úie, colici) ┼či trec─âtoare p├ón─â la foarte grave (urinare cu s├ónge, dispnee, moarte). De exemplu, la curci este descris─â chiar ╚Öi o stare de be┼úie, determinat─â de consumul excesiv de ap─â, dup─â o privare de 12ÔÇö72 ore. Puii de curc─â ┼či curcile adulte se clatin─â, bat din aripi, se ├«ngr─âm─âdesc ├«n col┼úurile ad─âpostului ┼či prezint─â accese convulsive, iar o parte din p─âs─âri mor.

Temperatura apei este ╚Öi ea foarte important─â. Dac─â apa este prea cald─â, senza╚Ťia de sete nu dispare. Dac─â este prea rece, pot ap─ârea o sc─âdere a imunit─â╚Ťii ╚Öi unele afec╚Ťiuni respiratorii ╚Öi digestive. Temperatura optim─â a apei pentru vite este considerat─â a fi cuprins─â ├«ntre 12 ╚Öi 19┬░C.

├Än general, p─âs─ârile ╚Öi porcii sunt mai pu╚Ťin preten╚Ťioase ├«n ceea ce prive╚Öte calitatea ╚Öi gustul apei, ├«n timp ce erbivorele sunt mult mai prudente.

╚śi, ├«n ├«ncheiere, un mic ÔÇ×trucÔÇŁ recomandat de speciali╚Öti: apa u╚Öor acidulat─â, cu bioxid de carbon sau acizi organici este consumat─â f─âr─â rezerve de p─âs─âri ╚Öi porci ╚Öi are un efect benefic asupra cre╚Öterii ├«n greutate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: