Data publicării: 6 ianuarie 2021

Astăzi, creștin-ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, una dintre cele mai importante din tradiția populară. De ea se leagă o serie de obiceiuri și tradiții populare, despre care am vorbit într-unul din editorialele noastre. Ceea ce dorim să reamintim este că, pe lângă aspectele religioase, Boboteaza aduce în atenție și importanța păstrării curățeniei apelor.

UE cere apă de la robinet, în loc de apă îmbuteliată

Această necesitate, de a asigura o apă bună, de calitate, mai ales în pânza freatică, dar și pe cursul râurilor, adică de acolo de unde provine apa de băut, a fost recent subliniată de o rezoluție a Parlamentului European. Prin respectiva hotărâre, deputații europeni încearcă să rezolve mai multe probleme dintr-o dată. În primul rând, o apă de calitate înseamnă o stare de sănătate mai bună. Dar, pe lângă acestea, înseamnă și o reducere drastică a deșeurilor de plastic, căci scade consumul de apă îmbuteliată.

Noile reguli sunt concepute pentru a asigura apă de la robinet de înaltă calitate în întreaga Uniune. Ele vin ca răspuns la solicitările a peste 1,8 milioane de europeni care au semnat prima inițiativă cetățenească europeană de succes, numită „Right2Water”, care susține îmbunătățirea accesului la apă potabilă sigură pentru toți europenii.

În acest scop, statele membre vor furniza gratuit apă în clădirile publice și vor încuraja restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere clienților apă gratuită sau la un preț redus. Statele membre trebuie, de asemenea, să ia măsuri pentru a îmbunătăți accesul la apă al grupurilor vulnerabile, cum ar fi refugiații, comunitățile nomade, persoanele fără adăpost și culturile minoritare, cum ar fi romii și nomazii.

Pentru ca oamenii să poată bea apă de la robinet mai degrabă decât apă îmbuteliată și pentru a-i încuraja în acest sens, calitatea apei potabile va fi îmbunătățită prin înăsprirea limitelor maxime pentru anumiți poluanți, inclusiv plumbul. Comisia va realiza și liste care să indice ce substanțe sunt autorizate să intre în contact cu apa potabilă.

„Acum, la douăzeci de ani de la intrarea în vigoare a primei directive privind apa potabilă, a venit timpul să actualizăm și să reducem pragul maxim pentru anumiți contaminanți, cum ar fi plumbul. Pentru Parlamentul European, a fost extrem de important ca noua directivă să îmbunătățească siguranța apei noastre potabile și să țină seama de poluanții noi”, a declarat autorul raportului, Christophe Hansen (PPE, Luxembourg).

Aplicarea noii Directive va deveni obligatorie până cel târziu în decembrie 2022.

Potrivit Comisiei Europene, un consum mai mic de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din Uniune să economisească peste 600 de milioane EUR pe an. Dacă nivelul de încredere în apa de la robinet se îmbunătățește, cetățenii pot contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor de plastic cauzate de apa îmbuteliată, inclusiv a deșeurilor marine. Sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai des întâlnite articole din plastic de unică folosință găsite pe plajele europene.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: