Data public─ârii: 27 februarie 2023

Mul╚Ťi oameni se simt la ad─âpost de orice primejdie, pentru c─â, spun ei, consum─â doar apa ├«mbuteliat─â sau primit─â prin re╚Ťele centralizate de distribuire. De aceea apreciaz─â calitatea apei din f├ónt├óni drept mai pu╚Ťin important─â pentru ei, c─âci aceasta era destinat─â doar consumului animalelor ╚Öi udatului gr─âdinii.

Aceast─â concep╚Ťie este, ├«ns─â, gre╚Öit─â esen╚Ťial! ╚śi animalele din gospod─ârii sunt afectate, uneori chiar grav, de compu╚Öii de azot din apa de b─âut!

Cre╚Öterea ├«nt├órziat─â ╚Öi tulbur─ârile de reproducere ÔÇô primele semne de intoxicare

Printre principalele efecte ale consumului unei ape cu con╚Ťinut peste normele admise de nitra╚Ťi se num─âr─â cre╚Öterea ├«nt├órziat─â, sc─âderea produc╚Ťiei de lapte, indigestiile recidivante ╚Öi tulbur─ârile de reproducere, precum mortalitatea crescut─â a nou-n─âscu╚Ťilor ╚Öi infertilitatea. Toate acestea sunt motive care duc la sc─âderea semnificativ─â a profitabilit─â╚Ťii fermelor!

Dar acestea sunt doar rezultatele consumului de ap─â ├«n care azota╚Ťii se reg─âsesc ├«n doze sub-toxice. ├Än cazul ├«n care concentra╚Ťia este mai mare se produc congestii ╚Öi hemoragii la nivelul tubului digestiv ╚Öi congestii la nivelul tractului renal. De asemenea, poate ap─ârea colapsul vascular ╚Öi pneumonia atipic─â a rumeg─âtoarelor. Continuarea consumului de ap─â poluat─â conduce la avort, ├«n cazul bovinelor gestante, ╚Öi la emfizem pulmonar intersti╚Ťial, apoi la moartea animalelor.

Unul dintre cele mai eficiente ╚Öi, totodat─â, mai la ├«ndem├ón─â tratamente ├«n cazul intoxica╚Ťiilor ├«l reprezint─â administrarea de albastru de metilen, vitaminele A,C,D ╚Öi E, purgative uleioase ╚Öi ap─â curat─â, corespunz─âtoare calitativ, la discre╚Ťie.

Ca m─âsuri profilactice, speciali╚Ötii recomand─â supravegherea depozit─ârii ╚Öi manipul─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor cu azot, interzicerea depozit─ârii furajelor al─âturi de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi invers, controale ale apei potabile ╚Öi furajelor, obligativitatea respect─ârii intervalului de c├óteva s─âpt─âm├óni de la tratarea unui teren ╚Öi darea ├«n consum a plantelor, administrarea de ra╚Ťii bogate ├«n glucide, ce m─âresc toleran╚Ťa fa╚Ť─â de nitra╚Ťi ╚Öi aplicarea cu discern─âm├ónt a unor erbicide.

În concluzie, și animalele noastre au nevoie de o apă curată, nepoluată cu compuși de azot!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: