Data public─ârii: 17 decembrie 2020

Pentru eliminarea polu─ârii ├«n timpul activit─â╚Ťilor din ferme, pe l├óng─â respectarea strict─â a normelor ├«n vigoare, este necesar─â, ├«n primul r├ónd, cunoa╚Öterea riscurilor.

Odat─â stabilite riscurile existente, prevenirea polu─ârii se poate face mult mai eficient, fiind adaptat─â la condi╚Ťiile specifice.

O planificare bun─â ├«nseamn─â ac╚Ťiuni eficiente

Una dintre normele obligatorii ├«n cazul mai multor state europene este ca ├«n fiecare ferm─â s─â existe scenarii privind modul de ac╚Ťiune ├«n diferite situa╚Ťii care pot genera poluare. ├Än ╚Ťara noastr─â, acest lucru nu este obligatoriu, dar este inclus, cu titlu de recomandare, ├«n mai multe ghiduri de bune practici. Este un lucru cert c─â, ├«ntr-o situa╚Ťie critic─â, reac╚Ťia de r─âspuns este cu at├ót mai adecvat─â cu c├ót exist─â un plan de ac╚Ťiune stabilit de dinainte de producerea evenimentului nedorit.

Pentru a stabili un set de astfel de planuri, primul pas const─â ├«n evaluarea riscurilor concrete privind poluarea, existente ├«n fiecare ferm─â. ├Än evaluare trebuie luate ├«n calcul toate elementele. ├Än primul r├ónd se porne╚Öte de la specificul activit─â╚Ťii. Riscurile de poluare sunt diferite ├«n fermele vegetale fa╚Ť─â de cele zootehnice. Apoi se iau ├«n calcul amplasarea fermei ├«n teren ╚Öi poten╚Ťialele amenin╚Ť─âri concrete: amplasarea cursurilor de ap─â ╚Öi a f├ónt├ónilor, corelat─â cu amplasarea platformelor de colectare a gunoiului de grajd sau a depozitelor de ├«ngr─â╚Ö─âminte ori pesticide, posibile zone cu risc de alunec─âri de teren, de inunda╚Ťii, etc. Un alt element important, nelegat neap─ârat de poluare, este evaluarea riscurilor de incendiu, ├«n func╚Ťie de depozitele de nutre╚Ť, combustibili, etc.

Dup─â evaluarea tuturor riscurilor existente ├«n condi╚Ťiile din zona fermei, urm─âtorul pas este elaborarea unor planuri de interven╚Ťie ├«n cazul materializ─ârii acelor amenin╚Ť─âri. ├Än ├«ntocmirea planurilor este indicat s─â consulta╚Ťi ╚Öi speciali╚Ötii ├«n domeniu, fie c─â este vorba despre Garda de mediu sau Inspectoratul General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â (IGSU). Dup─â elaborarea planurilor de interven╚Ťie urmeaz─â al╚Ťi doi pa╚Öi, la fel de importan╚Ťi. Unul dintre ei este asigurarea mijloacelor necesare de interven╚Ťie ├«n situa╚Ťiile ipotetice identificate. Cel─âlalt este prezentarea acestor planuri celor care lucreaz─â ├«n ferm─â ╚Öi instruirea fiec─âruia referitor la ceea ce are de f─âcut. Astfel, indiferent de situa╚Ťie, oamenii vor putea interveni cu maxim─â eficien╚Ť─â, la locul potrivit ╚Öi ├«n mod sinergic, astfel ├«nc├ót ac╚Ťiunea lor s─â aduc─â rezultate maxime.

├Än concluzie, cunoa╚Öterea riscurilor specifice fiec─ârui loc ╚Öi stabilirea unor planuri de ac╚Ťiune specifice este cheia pentru evitarea transform─ârii unor incidente minore ├«n catastrofe!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: