Data publicării: 25 ianuarie 2019

Una dintre cele mai mari griji pe care orice gospodar conștient ar trebui să le aibă este calitatea apei de băut din gospodărie. În zilele noastre acesta este un lucru relativ ușor de verificat, mulțumită numeroaselor laboratoare de analiză a calității apei existente. 

Medicii igieniști recomandă ca analiza apei potabile să se facă cel puțin o dată pe an. Ideal, însă, este să se facă la șase luni, în principiu în lunile aprilie – mai și octombrie – noiembrie.

Ce aflăm din analize despre apa noastră?

Analiza apei potabile se face sub trei aspecte: fizic, chimic și microbiologic. Sub aspect fizic se urmărește în special determinarea durității apei, care indică inclusiv conținutul de calciu sau acizi și determină gradul de spumare al detergenților. Un alt aspect urmărit de analiza fizică este limpezimea apei (științific numită turbiditate). Cu cât apa conține mai multe particule în suspensie, cu atât riscul de a crea probleme digestive din cauza impurităților este mai mare.

Al doilea aspect sub care se face analiza calității apei este cel chimic. În acest context se determină conținutul de amoniu, care este un compus al azotului. Creșterea conținutului de amoniu indică, spun specialiștii, o poluare recentă. Conținutul de azotați (nitrați) oferă date despre poluarea veche și despre cea continuă. Conform legislației în vigoare, cifra maximă admisă pentru conținutul de nitrați este de 50 mg./litru. Analiza chimică a calității apei mai urmărește și conținutul de cloruri, fier și mangan.

În fine, cel de-al treilea aspect urmărit la analiza calității este cel microbiologic. Se caută evidențierea bacteriilor coliforme, a enterococilor intestinali și a microorganismelor din familia E. coli.

Pe buletinele de analiză toate rezultatele care depășesc valorile maxime admise sunt evidențiate în mod vizibil, astfel încât sunt accesibile oricui.

În ceea ce privește recoltarea, sunt câteva reguli simple care trebuie urmate. Prima dintre ele este că apa pentru analiza microbiologică se pune în recipientele sterile obținute de la laboratoare. Probele pentru analizele fizice și chimice se pun în recipiente din plastic (PET-uri), care au fost clătite în prealabil de două – trei ori, cu apa din fântâna verificată. Recipientele trebuie să conțină cel puțin un litru de apă și vor fi umplute până la doi centimetri sub dop.

Unde se fac analizele de calitate a apei

Analizele de calitate a apei se pot face la toate Direcțiile de Sănătate Publică din orașe sau la laboratoarele acreditate. Medicul de familie sau personalul din cadrul primăriilor locale vă pot îndruma către cele mai apropiate centre de analiză autorizate.