Data public─ârii: 24 aprilie 2020

Continu─âm s─â prezent─âm o serie de reguli foarte importante emise de Inspec╚Ťia Muncii pentru prevenirea polu─ârii ├«n timpul aplic─ârii tratamentelor de prim─âvar─â. Le pute╚Ťi consulta ├«n detaliu AICI.

├Än contextul actualei pandemii de COVID-19, poluarea cu pesticide are efecte mult mai grave dec├ót ├«n condi╚Ťii normale. De fapt, acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi ├«n privin╚Ťa polu─ârii cu azot. Dac─â ├«ntr-un an obi╚Önuit efectele polu─ârii asupra oamenilor se manifest─â, de obicei prin simptome u╚Öoare, acum ele pot face diferen╚Ťa ├«ntre via╚Ť─â ╚Öi moarte. Un organism care deja sufer─â o intoxica╚Ťie cu azot, fosfor sau alte substan╚Ťe utilizate ├«n combaterea bolilor plantelor, nu ├«╚Öi mai poate mobiliza resursele s─â lupte ├«mpotriva noului coronavirus. De aceea, respectarea regulilor ├«mpotriva polu─ârii cap─ât─â o importan╚Ť─â deosebit─â!

Aten╚Ťie la condi╚Ťiile meteo!

Am vorbit deja despre protejarea operatorilor ╚Öi despre cur─â╚Ťarea utilajelor folosite. De asemenea, am spus despre cum se procedeaz─â la alimentarea utilajelor cu solu╚Ťii ╚Öi cum se recupereaz─â ambalajele folosite. Acum vom prezenta c├óteva reguli referitoare la aplicarea ├«n teren.

├Än primul r├ónd, se cuvine ca ├«n situa╚Ťia ├«n care ├«n vecin─âtate se afl─â apicultori, s─â-i inform─âm ├«n prealabil, cu m─âcar o zi, despre lucr─ârile de aplicare a pesticidelor ╚Öi despre substan╚Ťele folosite. Astfel ei vor putea s─â ia m─âsurile pe care le consider─â necesare.

O m─âsur─â foarte important─â este s─â ╚Ťinem seama de condi╚Ťiile meteorologice din timpul aplic─ârii. Dac─â v├óntul este prea puternic, raportat la performan╚Ťele utilajului folosit, atunci opera╚Ťiunea se am├ón─â. ├Än caz contrar, nu se realizeaz─â dec├ót o ├«mpr─â╚Ötiere cu totul aleatoare a substan╚Ťei active, cu rezultate minime ╚Öi poluare maxim─â!

De asemenea, nu se aplic─â tratamente pe ploaie. Substan╚Ťa este sp─âlat─â ╚Öi transportat─â ├«n p├ónza freatic─â sau ├«n apele de suprafa╚Ť─â din vecin─âtate, f─âr─â niciun efect benefic pentru plante. ├Än schimb, efectele asupra celor ce consum─â apa pot fi grave!

Pentru a putea mic╚Öora durata perioadelor c├ónd aplicarea tratamentelor nu se poate face din cauza condi╚Ťiilor meteo, speciali╚Ötii recomand─â utilizarea unor utilaje ╚Öi a unor substan╚Ťe performante. Este vorba despre duzele anti-v├ónt, care au o construc╚Ťie special─â. Ele creeaz─â o presiune destul de mare a pic─âturilor de substan╚Ť─â, astfel ├«nc├ót se pot folosi ╚Öi pe un v├ónt moderat.

La fel, exist─â anumi╚Ťi aditivi care se utilizeaz─â ├«mpreun─â cu pesticidele, care fac ca substan╚Ťa activ─â s─â se fixeze pe plante ╚Öi s─â nu fie sp─âlat─â. Ad─âugarea lor face ca deja la o or─â de la aplicare, ploaia s─â nu mai aib─â efecte negative.

├Än sf├ór╚Öit, vom mai sublinia c─â, ├«n nici un caz aplicarea nu se face ├«n zonele de protec╚Ťie a apelor sau ├«n zonele-tampon!

Respect├ónd aceste reguli, ne asigur─âm o ap─â bun─â, curat─â, nou─â ╚Öi familiilor noastre. Iar o ap─â curat─â reprezint─â o garan╚Ťie ├«n plus pentru a ne proteja de COVID- 19!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: