Data public─ârii: 22 decembrie 2021

Construirea depozitelor individuale de colectare a gunoiului de grajd poate fi o opera╚Ťiune complex─â, caz ├«n care trebuie g├óndit─â temeinic. ├Änainte de a ne apuca de treab─â, trebuie stabilit─â capacitatea necesar─â, ├«n conformitate cu prevederile Programului de Ac╚Ťiune (PA). Apoi trebuie stabilit amplasamentul. ├Än func╚Ťie de spa╚Ťiul disponibil, se calculeaz─â dimensiunile.

Materialele se aleg ├«n func╚Ťie de disponibilitate ╚Öi costuri

Ceea ce am vrut s─â subliniem este c─â ├«nfiin╚Ťarea unui depozit de gunoi de grajd nu este deloc o chestiune simpl─â, care s─â se fac─â cu un hei-rup gospod─âresc. Totul trebuie f─âcut pe baza unui proiect ├«ntocmit pe ├«ndelete. ├Än acest context, inclusiv alegerea materialelor de construc╚Ťie ├«╚Öi are rostul ei, av├ónd un rol ├«n pre╚Ťul final al lucr─ârii.

Spa┼úiile de depozitare ┼či compostare pot fi construite din materiale diverse, at├óta timp c├ót sistemul garanteaz─â ├«ndeplinirea condi┼úiilor de etan╚Öeitate ╚Öi siguran╚Ť─â prev─âzute de PA. Posibilele materiale sunt lemnul, plasa de s├órm─â, betonul sau plasticul, ori combina┼úii ale acestora, spun speciali╚Ötii care au ├«ntocmit ÔÇ×Ghidul depozit─ârii gunoiului de grajd ├«n fermele individualeÔÇŁ.

Principalele criterii de selec┼úie pentru fermier sunt: eficien┼úa, disponibilitatea, costul, durabilitatea ┼či confortul de lucru oferit. ├Än func┼úie de condi┼úiile geografice, mijloacele financiare ┼či perspectivele pe termen lung, fermierii pot alege ├«ntre un sistem simplu ┼či ieftin care necesit─â un volum de munc─â mai mare pentru func┼úionare ┼či ├«ntre┼úinere, sau s─â investeasc─â ├«n materiale mai scumpe, dar durabile, ce ofer─â o protec╚Ťie mai bun─â pentru mediu ┼či volum mai mic de munc─â.

Mai multe modele de adăposturi, inclusiv calcule privind costurile, pot fi consultate în ghidul citat, disponibil și aici .

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: