Agroturismul reprezintă în ultimele două decenii o modalitate uzitată de tot mai mulți oameni pentru a-și petrece vacanțele. În contextul în care „bunicii de la țară” sunt tot mai rari, e firesc ca acest sector să aibă o dezvoltare accelerată. Iar în condițiile speciale pe care pandemia de COVID-19 le-a creat, această formă de turism poate deveni una dintre variantele optime!
Apele curate – o condiție esențială pentru a putea primi turiști
Gospodăriile rurale pot cuprinde și câteva spații amenajate astfel încât să primească oaspeți. Aceste spații, completate și cu o serie de servicii, pot deveni o sursă bună de venit.
În condițiile speciale ale acestui an, când toți specialiștii recomandă evitarea aglomerațiilor, un astfel de mod de petrecere a vacanței poate fi una dintre soluțiile cele mai bune. Servirea mesei se poate face în cameră sau în spații din grădină, separat pentru fiecare familie. O altă variantă constă în a pune o bucătărie la dispoziția oaspeților, urmând ca mai departe să se gospodărească singuri. Desigur că aceasta nu exclude a le pune la dispoziție produse din ferma proprie sau din cele învecinate.
Un asemenea mod de petrecere a vacanței pare a împăca cel mai bine recomandările epidemiologilor referitoare la împiedicarea răspândirii noului coronavirus cu dorința firească a fiecăruia dintre noi de a petrece câteva zile de vacanță altundeva decât acasă.
Oricum ar fi, însă, fermele care doresc să primească turiști trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Una dintre ele este aceea de a asigura un management corespunzător al gunoiului de grajd. Este evident că nimeni nu se va bucura de un peisaj „colorat” de o grămadă de gunoi de grajd. Apoi, desigur că turiștii nu vor fi câtuși de puțin încântați să facă un picnic pe malul unei ape murdare, plină de alge și cine mai știe ce gunoaie.
În afară de acest aspect, cei care doresc să devină gazde, trebuie să pună la dispoziția musafirilor apă curată, de o calitate corespunzătoare. Acest lucru se poate obține doar prin respectarea regulilor referitoare la prevenirea poluării apelor din pânza freatică!
În concluzie, prevenirea poluării cu azot și menținerea unor ape curate, fie ele subterane sau de suprafață, este o condiție esențială inclusiv pentru dezvoltarea agroturismului!