Data publicării: 8 aprilie 2021

La sfârșitul lunii martie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a avut o întâlnire cu presa agricolă din statele UE pe tema culturilor organice, oferind cu această ocazie o serie de informații deosebit de utile pentru fermierii români.

Fermierii români sunt avantajați!

Așa după cum se știe, noua Politică Agricolă Comună (PAC) a stabilit, printre obiectivele sale, ca până în anul 2030, cel puțin 25% din agricultura UE să se desfășoare în sistem organic. Această țintă a stârnit numeroase controverse, fiind știut că agricultura în sistem ecologic (bio, organic sau cum ați dori să o numiți) este una mai puțin productivă.

Conform planurilor Comisiei, locuitorii UE vor fi educați să aleagă o hrană mai sănătoasă, chiar dacă vor trebui să plătească în plus pentru asta. O astfel de hrană ar putea să provină, în primul rând, din fermele care vor trece la producția în sistem ecologic.

„Fermele mari, care lucrează în sistem intensiv și obțin venituri însemnate, desigur că nu vor fi tentate să treacă la alt sistem de lucru. În schimb, fermele mici și mijlocii ar putea obține creșteri semnificative de profit dacă vor putea să pună la dispoziția pieței produse bio, de o calitate superioară în ceea ce privește beneficiile aduse sănătății consumatorilor”, a subliniat înaltul funcționar european. „Aceasta este una dintre căile prin care Comisia crede că ar putea face ca fermele mici și mijlocii să devină mai profitabile”, a subliniat Wojciechowski.

În ceea ce-i privește pe micii fermieri români, acest proiect li se potrivește ca o mănușă. Îngrășămintele organice în România sunt la îndemâna tuturor celor care și le doresc. De asemenea, condițiile specifice sunt prietenoase cu cei care doresc să producă în sistem ecologic. În condițiile în care și piața va accepta că aceste produse merită un preț mai bun (direcție din care vin semnale pozitive) atunci lucrurile sunt clare.

În plus, un astfel de sistem de producție implică și o mai mare protecție a apelor, subterane sau de suprafață, împotriva poluării.

În concluzie, avantaje pe toată linia!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: