Data publicării: 9 martie 2021

Ziua de 9 martie este una importantă în calendarul etnografic românesc. Sărbătoarea celor 40 de sfinți mucenici din Sevastia este una dintre cele mai populare sărbători religioase în comunitățile rurale. De această zi se leagă o multitudine de tradiții și ritualuri străvechi menite a asigura recolte bogate și sănătatea animalelor din gospodărie.

În timp ce păstrarea acestora ține de identitatea națională și conservarea patrimoniului cultural, aplicarea cunoștințelor și instrumentelor moderne nu este deloc exclusă, ba chiar recomandată.

Începutul tradițional al anului agricol

În tradiția populară, această sărbătoare mai este numită și „Sambra plugului” și reprezintă începutul noului an agricol. Este o sărbătoare consacrată agricultorilor și marchează deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară, dar și a muncilor câmpului specifice anotimpului.

În zilele noastre, când tradițiile devin mai conectate la pragmatismul contemporan, atenția fermierilor se îndreaptă spre informarea privind evoluția ulterioară a vremii. Pe timpuri se aprindea Focul Sfinților, ca un simbol al Soarelui. Bărbații încercau să îl mențină aprins cât mai multă vreme, crezând că astfel vor încălzi Mucenicii, iar vremea va fi blândă și cu temperaturi ridicate.

Acum însă, se citesc previziunile agro-meteorologice emise de către serviciile specializate. Informațiile oferite de modul în care a fost vremea în zilele Babelor, care se încheie de Mucenici vin să se adauge la cele „oficiale”.

Cert este că, dintre toate lunile anului, martie este cea mai instabilă. În același timp, este luna cea mai încărcată în ceea ce privește volumul de lucrări ce trebuie finalizate. De aceea este foarte important ca fermierii să își poată organiza cât mai bine programul.

Pentru aceasta, o condiție importantă este și aceea de a avea la îndemână o prognoză corectă a vremii, iar secțiunea noastră Meteo pentru fermieri vă este oricând disponibilă și de ajutor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: