Data publicării: 19 ianuarie 2022

Din zi în zi, în viața noastră apar tot mai multe aplicații tehnologice care păreau, până de curând, de domeniul fantasticului. Mulți dintre fermieri sunt reticenți, însă, în a se folosi de ele. Aceasta este o concepție cu totul greșită. Aplicarea soluțiilor oferite de agricultura inteligentă nu este doar un mijloc de a ușura munca, ci și o cale de a reduce poluarea și de a scădea cheltuielile!

Noile tehnologii sunt o necesitate, nu un moft!

Reținerea în fața unor tehnologii noi este o caracteristică tradițională a agricultorilor români. Scriitorii din perioada interbelică descriu groaza în fața batozelor și treierătorilor mecanice, care, mai apoi, au intrat în normalitate. La fel s-a întâmplat apoi cu tractoarele și cu combinele. Acum, apariția a noi mijloace tehnice are loc cu o viteză mult mai mare. Aproape de la an la an apar noi dispozitive, dar și noi tehnologii. Ceea ce ar trebui fermierii să își impună este să privească cu mai mare luare aminte și fără prejudecăți rezultatele potențiale ale acestor noutăți. Pentru că multe dintre ele oferă soluții eficiente la probleme nerezolvate sau insuficient rezolvate. Altele, cele mai multe, oferă randamente sporite. Dar, ceea ce este foarte important, toate oferă soluții pentru reducerea poluării și randamente crescute. Adică, un dublu câștig!

Pentru a întări aceste afirmații, vom ilustra cu câteva exemple. Cartarea agrochimică a terenurilor este unul dintre ele. Acum, acest procedeu a început să fie inclus și în recomandările de bune practici. Avantajul oferit este acela că indică necesitățile de fertilizare pentru fiecare solă de teren. Ca urmare, cantitățile de îngrășăminte folosite pot să scadă, ceea ce înseamnă economii în buzunarul fermierilor și risc mai scăzut de poluare pentru apele din zonă. Pe de altă parte, oferă și o individualizare a tratamentelor aplicate pe fiecare lot de teren. Dacă i se asociază și folosirea unor utilaje dirijate prin satelit și dotate cu echipamente care funcționează cu rată variabilă, cartarea agrochimică a fermelor permite și aplicarea de tratamente diferențiate, în funcție de nevoi, semănatul cu rată variabilă, în funcție de caracteristicile terenului, precum și numeroase alte facilități. Nu mai vorbim despre sistemele inteligente de irigații, care pot aduce economii însemnate, în condiții de eficiență sporită. Dronele, la rândul lor, pot folosi într-o seamă de împrejurări, începând de la paza și supravegherea fermelor și sfârșind cu diagnosticarea unor atacuri de boli sau insecte ori cu aplicarea de tratamente. Toate acestea cu costuri reduse, față de metodele clasice.

În concluzie, agricultura inteligentă, care acum se află la îndemâna tuturor, oferă soluții eficiente pentru a reduce poluarea apelor, a scădea cheltuielile și a îmbunătăți producțiile. Cu o condiție esențială: să fie aplicate!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: