Data publicării: 10 iulie 2019

Tot mai mulți cercetători, dar și fermieri care au putut măcar privi la cei care au început să folosească mijloacele oferite de agricultura digitală, sunt convinși de adevărul afirmației din titlul acestui articol.

Resurse mai puține, folosite mai inteligent!

Aceasta este ideea de bază pe care se centrează agricultura viitorului. Resursele folosite la ora actuală sunt în mare parte risipite inutil, din cauza tehnologiilor insuficient de precise. În schimb, dacă apa, îngrășămintele, produsele pentru protecția plantelor, s-ar aplica numai atunci când trebuie, în cantitatea în care trebuie și exact în locul în care trebuie, costurile s-ar reduce semnificativ, în condițiile în care producțiile ar putea crește.

Soluțiile oferite de agricultura digitală pot aduce un beneficiu economic de până la 330 de miliarde USD până în 2025, ajutând fermierii să ia decizii mai inteligente, producând mai mult cu mai puține resurse, a calculat unul dintre șefii de departament al unei companii din România.

Deja unii dintre fermierii români beneficiază de echipamente și programe care până de curând păreau de domeniul fantasticului. Dintre acestea vom enumera doar câteva, mai spectaculoase.

În primul rând, cartarea agro-chimică permite cunoașterea exactă a necesarului de nutrienți pentru fiecare părticică de solă. Combinate cu urmărirea din satelit a gradului de răsărire și dezvoltare a culturilor, aceste informații permit ca irigațiile, aplicarea îngrășămintelor și a tratamentelor să se facă diferit pe aceeași solă, de către utilajele cu fluxuri variabile. La instalațiile de stropit, bunăoară, fluxul fiecărei duze în parte poate fi controlat separat. La fel, semănatul, poate fiefectuat în mod variat, în funcție de teren. În fine, și reglajul combinei de recoltare se poate face automat, pentru a obține rezultate optime.

Rezultatele se traduc în economii de apă, substanțe, carburanți și, poate mai important decât orice, prin reducerea poluării apelor din zonele agricole!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: