Data publicării: 12 iunie 2020

Reducerea până la eliminare a poluării cu azot a apelor din pânza freatică, precum și a celor de suprafață, reprezintă unul dintre obiectivele esențiale ale tuturor fermierilor. Pe de o parte, una dintre căile cele mai sigure este reducerea cantităților de nutrienți folosite. Dar, pe de altă parte, această reducere se poate materializa prin pierderi de producție. Și totuși, există o cale de a împăca aceste două aspecte, aparent antagonice: agricultura digitală.

Hărțile satelitare cu informații despre culturi, la îndemâna tuturor!

Agricultura digitală este cea care aduce în ferme cele mai noi aplicații din domeniul științelor de vârf. Prin intermediul agriculturii digitale, o seamă de mijloace moderne sunt puse la îndemâna fermierilor. Pe de o parte, starea de vegetație a culturilor este monitorizată din satelit, la fel ca și umiditatea din sol. Utilajele aflate la lucru pe câmp sunt și ele dirijate prin satelit și pot funcționa autonom. Dar, ceea ce este cel mai important, toate informațiile care sunt necesare pentru luarea deciziilor sunt colectate automat și transmise fermierului prin intermediul smart-phone-ului sau al tabletei. Astfel, deciziile referitoare la momentul pregătirii patului germinativ, al semănatului, al aplicării de fertilizanți și/sau tratamente, pot fi luate în momentul cel mai potrivit. În plus, atunci când sunt disponibile date suficiente, cantitățile de substanțe ce urmează a fi distribuite pot fi optimizate. Acest lucru se traduce prin substanțe mai puține, dar aplicate exact acolo unde este nevoie de ele. Rezultatul constă în producții la fel de bune, dar cu costuri reduse și, mai ales, cu poluare redusă.

În ultimii ani, astfel de tehnologii au devenit disponibile și pentru fermierii mici și mijlocii. Pe de o parte, agricultorii mai mici pot avea acces la datele oferite de sateliți asupra stării de vegetație a culturilor, a umidității din sol, dar și a prognozei meteo, direct de pe telefonul mobil sau de pe calculator. Apoi, softuri special create pot indica intervalul optim pentru fertilizare sau tratamente, precum și cantitățile necesare, în funcție de toți acești factori.

În plus, mai multe companii distribuitoare de utilaje pun la dispoziția fermierilor dispozitive care să facă mașinile agricole să lucreze diferit, în funcție de fiecare parcelă, astfel încât rezultatele să fie maxime.

În concluzie, tehnica de vârf a devenit disponibilă pentru toți fermierii, iar evitarea poluării apelor cu îngrășăminte este posibilă pentru fiecare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: