Data public─ârii: 18 noiembrie 2021

A╚Öa cum am ar─âtat, ├«n contextul noilor provoc─âri privind transformarea modului de via╚Ť─â al unei mari p─âr╚Ťi a locuitorilor Planetei, agricultura este cea care poate oferi o mare parte dintre solu╚Ťii. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon, sechestrarea carbonului atmosferic, ├«nlocuirea combustibililor fosili, sunt doar c├óteva dintre chestiunile pentru care agricultorii au un r─âspuns.

Gunoiul de grajd, o resurs─â nevalorificat─â suficient

O problem─â pe care agricultura a rezolvat-o ├«nc─â de mult─â vreme se refer─â la ├«nlocuirea combustibililor fosili pentru motoare. Etanolul ╚Öi biodieselul sunt deja bine cunoscute ╚Öi utilizate. Extinderea folosirii lor ╚Ťine de elemente de strategie ale industriei, dar ╚Öi de elementele care sunt luate ├«n calculul economic. Dac─â impactul asupra mediului va fi evaluat a╚Öa cum se cere ast─âzi, atunci, f─âr─â ├«ndoial─â, opinia asupra eficien╚Ťei acestor combustibili se va schimba!

Legat de culturile pentru ob╚Ťinerea de combustibili se pune ╚Öi problema eficien╚Ťei utiliz─ârii terenurilor. Suprafa╚Ťa cultivabil─â (arabil─â sau sub alte forme) este o resurs─â absolut limitat─â. ├Än condi╚Ťiile unei cereri crescute (╚Öi) de alimente, se pune ├«ntrebarea: ce s─â cultiv─âm mai repede, plante alimentare sau culturi energetice? Este o chestiune care depinde de resursele ╚Öi de nevoile fiec─ârei zone.

O alt─â resurs─â, aflat─â la ├«ndem├ón─â dar ignorat─â de cele mai multe ori, este gunoiul de grajd. Din p─âcate, nu numai ├«n ╚Ťara noastr─â, ci ╚Öi ├«n multe alte zone, gunoiul de grajd este considerat, ├«n primul r├ónd, un de╚Öeu de care trebuie s─â sc─âp─âm. Apoi, ca un fel de compromis, este acceptat ca un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pentru terenurile agricole. Dar, a╚Öa cum au demonstrat studiile ├«ntreprinse ├«n teren, ├«nc─â este folosit ├«nainte de a fermenta suficient ╚Öi a se transforma ├«ntr-un compost de calitate.

Dar, din p─âcate, una dintre cele mai valoroase componente ale gunoiului de grajd nu este valorificat─â: cea gazoas─â. ├Än timpul fermenta╚Ťiei, gunoiul de grajd degaj─â metan ce poate fi folosit pentru producerea de energie termic─â ╚Öi de curent electric. Nu mai spunem c─â pot fi folosite ╚Öi drept combustibil pentru ma╚Öini. Este o practic─â folosit─â pe scar─â larg─â ├«n alte ╚Ť─âri, dar aproape uitat─â ├«n Rom├ónia…

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: