Data public─ârii: 16 noiembrie 2021

Noile programe ale UE pun un accent deosebit pe reducerea polu─ârii ╚Öi pe utilizarea c├ót mai eficient─â a resurselor regenerabile. Pe de alt─â parte, ├«n cadrul Conferin╚Ťei Mondiale pentru reducerea schimb─ârilor climatice, desf─â╚Öurat─â de cur├ónd ├«n Sco╚Ťia, s-a insistat asupra scoaterii treptate din uz a c─ârbunelui ╚Öi a celorlal╚Ťi combustibili fosili. ├Än acest context, o parte din necesarul de surse energetice va trebui s─â fie furnizat, sub diverse forme, de agricultur─â. Este acest lucru posibil?

Practica a demonstrat c─â da!

Mai pu╚Ťin─â risip─â = mai multe resurse

Una dintre primele forme prin care agricultura poate genera resurse energetice o reprezintă combustibilii solizi. Deși gândul ne-ar fugi mai întâi spre culturile energetice, până acolo mai există o resursă enormă, care a început de-abia de curând să fie valorificată eficient. Este vorba despre paiele rămase în urma recoltării cerealelor, a florii soarelui, etc. Acestea pot deveni, prin peletizare, un combustibil ieftin și ușor de manevrat. Utilizarea pe scară largă, în special ca înlocuitor al lemnului de foc conduce la o economie mai rezilientă.

Culturile energetice, pomenite anterior, pot fi ╚Öi ele o parte a solu╚Ťiei. Esen╚Ťe repede cresc─âtoare, cu lemn cu capacitate caloric─â mare, pot fi cultivate pentru a furniza lemn de foc. Totu╚Öi, fa╚Ť─â de utilizarea pele╚Ťilor din paie este o solu╚Ťie mai pu╚Ťin eficient─â, cu excep╚Ťia zonelor ├«n care nu sunt posibile alte culturi, mai valoroase din punct de vedere economic ╚Öi/sau social.

Important este c─â, a╚Öa cum demonstreaz─â eviden╚Ťa, este posibil s─â folosim o serie ├«ntreag─â de resurse pe care p├ón─â acum le ignoram. Folosirea lor ├«nseamn─â o presiune mai redus─â asupra mediului, ceea ce genereaz─â o ├«mbun─ât─â╚Ťire a condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ╚Öi, concomitent, o reducere a proceselor de degradare aflate ├«n curs.

Principalul obiectiv este acela de a reg├óndi modul ├«n care putem tr─âi la acelea╚Öi standarde sau chiar la unele mai ├«nalte, dar folosind mai pu╚Ťine resurse. Iar un prim r─âspuns este, a╚Öa cum au ar─âtat speciali╚Ötii, reducerea p├ón─â la zero a risipei. Acest principiu este valabil ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte utilizarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor: nu trebuie folosite mai multe, ci mai pu╚Ťine, dar mai inteligent. Astfel se reduc ╚Öi cheltuielile, ╚Öi riscul de poluare a apelor!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: