Data public─ârii: 30 iulie 2021

Conform obiectivelor stabilite ├«n cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), ├«n urm─âtorii nou─â ani, cel pu╚Ťin 25% din terenul agricol al UE va fi lucrat ├«n sistem ecologic. O astfel de abordare nu poate fi dec├ót benefic─â pentru micii fermieri.

Fermele ecologice pot fi și foarte rentabile!

Este un lucru bine ╚Ötiut ╚Öi acceptat unanim c─â agricultura ├«n sistem bio are o productivitate mai mic─â dec├ót cea ├«n sistem conven╚Ťional. De aceea, marile ferme nu mai aduc acelea╚Öi venituri, dac─â sunt convertite ├«n exploata╚Ťii ecologice. Pentru fermele mici, ├«ns─â, lucrurile stau diametral opus. Fiind vorba despre suprafe╚Ťe reduse, productivitatea mai sc─âzut─â nu se traduce ├«n cifre prea mari. Dar, de fapt, p├ón─â la urm─â, a╚Öa cum vom ar─âta, nu exist─â nici un fel de pierderi.

Pentru a lucra ├«n sistem bio ├«ntr-o ferm─â mic─â, nu este nevoie de utilaje prea complexe ╚Öi nici de prea multe opera╚Ťiuni. Din acest fapt rezult─â un prim avantaj financiar: sc─âderea cheltuielilor cu utilajele ╚Öi carburan╚Ťii.

Un alt aspect important este c─â nu sunt utilizate pesticide ╚Öi nici ├«ngr─â╚Ö─âminte de sintez─â. De aici rezult─â o economie ├«nsemnat─â, dar ╚Öi un mare avantaj, at├ót pentru fermieri, c├ót ╚Öi, ├«n general, pentru comunit─â╚Ťile din care fac parte. Pentru c─â utilizarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor naturale devine indispensabil─â, ├«n mod firesc devine foarte important─â colectarea ╚Öi compostarea corespunz─âtoare a gunoiului de grajd. Unul dintre rezultate este ╚Öi acela c─â sunt reduse semnificativ riscurile de poluare a apelor ÔÇô freatice sau de suprafa╚Ť─â ÔÇô ca urmare a depozit─ârii necorespunz─âtoare a gunoiului de grajd. Astfel, un de╚Öeu poluant devine o resurs─â pre╚Ťioas─â ╚Öi la ├«ndem├ón─â.

├Än sf├ór╚Öit, un alt motiv pentru care agricultura bio reprezint─â o bun─â alternativ─â pentru fermierii mici ╚Ťine de aspectul comercial. Din ce ├«n ce mai mul╚Ťi oameni sunt dispu╚Öi s─â pl─âteasc─â mai mult pentru o hran─â de calitate. Ca urmare, produsele bio sunt tot mai c─âutate, chiar dac─â sunt oferite la un pre╚Ť mai mare. Lan╚Ťurile de magazine caut─â s─â includ─â ├«n sortimentul lor ╚Öi aceast─â categorie de produse. A╚Öadar, practicarea unei agriculturi bio poate ├«nsemna un pa╚Öaport de furnizor ├«n re╚Ťelele de distribu╚Ťie. Desigur, dac─â este ├«mpletit─â cu seriozitate ╚Öi consecven╚Ť─â.

În concluzie, PAC în domeniul fermelor ecologice nu ar trebui să îi sperie pe micii fermieri!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: