Data public─ârii: 4 mai 2021

Agricultura bio (organic─â sau ecologic─â, dup─â cum mai este numit─â), reprezint─â una dintre principalele p├órghii care vor trebui folosite pentru ├«ndeplinirea obiectivelor pe care actuala Comisie European─â (CE) ╚Öi le-a fixat ├«n mai multe domenii, precum Pactul Verde European (European Green Deal), Strategia ÔÇ×de la ferm─â la furculi╚Ť─âÔÇŁ (F2F) ╚Öi Politica Agricol─â Comun─â (PAC).

Trecerea la agricultura bio poate fi transformată în oportunitate!

Agricultura bio este, ├«n optica CE, una dintre c─âile prin care europenii vor putea beneficia de o hran─â mai s─ân─âtoas─â, cu un puternic impact asupra calit─â╚Ťii vie╚Ťii lor. ├Än acela╚Öi timp, reprezint─â ╚Öi o cale de realizare a politicilor ├«n domeniul mediului, ├«n ceea ce prive╚Öte sechestrarea carbonului ╚Öi reducerea polu─ârii.

Reamintim c─â, potrivit obiectivelor CE, ├«n urm─âtorii ani se dore╚Öte o reducere drastic─â a utiliz─ârii pesticidelor ╚Öi a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor de sintez─â, precum ╚Öi o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Cel pu╚Ťin 30% din teritoriul agricol european urmeaz─â a fi lucrat ├«n sistem bio, ├«n urm─âtorii c├ó╚Ťiva ani.

Pentru fermierii rom├óni, mai ales pentru cei mici ╚Öi mijlocii, acest lucru ar trebui s─â devin─â un avantaj. Acest lucru este posibil, cu condi╚Ťia de a fi preg─âtit din timp.

├Än Rom├ónia, ├«ngr─â╚Ö─âmintele naturale sunt la ├«ndem├óna celor care au nevoie de ele. Programul de construire a platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd nu face altceva dec├ót s─â mijloceasc─â drumul gunoiului de grajd, transformat ├«n ├«ngr─â╚Ö─âminte bio, de la fermele zootehnice la cultivatorii de cereale, legume sau fructe. Astfel se pot realiza economii serioase ├«n ceea ce prive╚Öte resursele necesare produc╚Ťiei, concomitent cu prevenirea polu─ârii apelor, ca urmare a depozit─ârii corespunz─âtoare a de╚Öeurilor.

├Än plus, ├«n multe zone din ╚Ťara noastr─â agricultura ├«n sistem ecologic este o tradi╚Ťie. Nu mai spunem c─â cererea pentru produsele bio este ├«n cre╚Ötere continu─â!

├Än concluzie, obiectivul CE de a stimula trecerea ├«ntr-o mai mare m─âsur─â la practicarea agriculturii ecologice nu trebuie privit ca o amenin╚Ťare, ci ca pe o oportunitate. Putem ca ├«n acela╚Öi timp s─â avem ape mai curate ╚Öi produse de o calitate mai bun─â, f─âr─â a avea ╚Öi o diminuarea a veniturilor. Totul st─â ├«n modul ├«n care fermierii vor ╚Öti cum s─â-╚Öi preg─âteasc─â trecerea!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: