Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Agricultura bio în optica PAC

Data publicării: 4 mai 2021

Agricultura bio (organică sau ecologică, după cum mai este numită), reprezintă una dintre principalele pârghii care vor trebui folosite pentru îndeplinirea obiectivelor pe care actuala Comisie Europeană (CE) și le-a fixat în mai multe domenii, precum Pactul Verde European (European Green Deal), Strategia „de la fermă la furculiță” (F2F) și Politica Agricolă Comună (PAC).

Agricultura bio în optica PAC

Trecerea la agricultura bio poate fi transformată în oportunitate!

Agricultura bio este, în optica CE, una dintre căile prin care europenii vor putea beneficia de o hrană mai sănătoasă, cu un puternic impact asupra calității vieții lor. În același timp, reprezintă și o cale de realizare a politicilor în domeniul mediului, în ceea ce privește sechestrarea carbonului și reducerea poluării.

Reamintim că, potrivit obiectivelor CE, în următorii ani se dorește o reducere drastică a utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor de sinteză, precum și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Cel puțin 30% din teritoriul agricol european urmează a fi lucrat în sistem bio, în următorii câțiva ani.

Pentru fermierii români, mai ales pentru cei mici și mijlocii, acest lucru ar trebui să devină un avantaj. Acest lucru este posibil, cu condiția de a fi pregătit din timp.

În România, îngrășămintele naturale sunt la îndemâna celor care au nevoie de ele. Programul de construire a platformelor comunale de colectare a gunoiului de grajd nu face altceva decât să mijlocească drumul gunoiului de grajd, transformat în îngrășăminte bio, de la fermele zootehnice la cultivatorii de cereale, legume sau fructe. Astfel se pot realiza economii serioase în ceea ce privește resursele necesare producției, concomitent cu prevenirea poluării apelor, ca urmare a depozitării corespunzătoare a deșeurilor.

În plus, în multe zone din țara noastră agricultura în sistem ecologic este o tradiție. Nu mai spunem că cererea pentru produsele bio este în creștere continuă!

În concluzie, obiectivul CE de a stimula trecerea într-o mai mare măsură la practicarea agriculturii ecologice nu trebuie privit ca o amenințare, ci ca pe o oportunitate. Putem ca în același timp să avem ape mai curate și produse de o calitate mai bună, fără a avea și o diminuarea a veniturilor. Totul stă în modul în care fermierii vor ști cum să-și pregătească trecerea!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies