Data publicării: 11 septembrie 2020

În prima parte a acestui articol am vorbit despre diverse opinii legate de modul în care trebuie construite grajdurile pentru vaci. Dar nici cocinele porcilor nu sunt ocolite de controverse. Iarăși, vom încerca să aducem câteva lămuriri care să ușureze luarea unei decizii legate de adăposturile pentru diversele specii de animale.

Porcii sunt cei mai sensibili!

Și gunoiul provenit de la porci este foarte poluant, dacă nu este colectat cum trebuie. Pornind de la acest aspect, iată o primă calitate pe care trebuie să o aibă adăpostul porcilor: să permită o curățare ușoară și o bună dirijare a efluenților către bazinele de colectare.

Față de vite, porcii sunt sensibili atât la frig, cât și la căldură. De aceea, adăposturile lor trebuie să asigure o izolație termică destul de bună pe timpul iernii, dar și o aerisire eficientă vara.

Față de vite, porcii sunt mai expuși bolilor transmise de alte animale. De aceea, cotețul lor trebuie să fie cât mai puțin accesibil, ca să nu spunem inaccesibil, șobolanilor, câinilor sau altor animale.

Apoi porcii, în cele mai multe cazuri, își petrec tot timpul în cocină. De aceea podeaua trebuie să fie una care să asigure o bună izolație. Cimentul acoperit cu paie de așternut este, în general, o soluție acceptată de către majoritatea crescătorilor.

Și în privința păsărilor sunt tot felul de discuții. Desigur, situația ideală este aceea în care acestea cresc în voliere, astfel încât să aibă acces atât pe zone cu pământ, dar și să poată fi închise în cotețe care iarna păstrează căldura. Important este ca animalele ori păsările de pradă să nu aibă acces la ele! Desigur că această discuție se referă la păsările din gospodării și nu la cele din ferme avicole. Acolo păsările cresc în hale în care temperatura, umiditatea și iluminarea sunt riguros programate și monitorizate. La fel, colectarea găinațului se face automatizat, iar acesta este transferat pe platformele proprii, unde este compostat.

Cele mai puțin creatoare de dispute se dovedesc a fi oile și caprele. În privința acestora, lucrurile par mai simple. Adăposturile lor trebuie să le ferească în primul rând de prădători. În afară de aceasta, mai trebuie să permită curățarea lesnicioasă a gunoiului.

În concluzie, indiferent de tipul de adăpost ales pentru animalele din gospodărie, unul dintre primele aspecte ce trebuie avute în vedere se referă la facilitarea colectării gunoiului de grajd, pentru a preveni poluarea apelor fântânilor din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: