Data publicării: 4 noiembrie 2020

Caii sunt unele dintre cele mai iubite animale din gospodărie. Și în sezonul rece, de multe ori, sunt și un ajutor de nădejde al fermierilor. Dar, ca să poată rămâne sănătoși și puternici, au și ei nevoie de câteva îngrijiri speciale pe timpul iernii!

Zăpada din padocuri trebuie depozitată cu grijă!

Unul dintre primele sfaturi ale oricărui veterinar referitor la pregătirea cailor pentru iarnă este ca animalele să fie deparazitate, vaccinate și imunizate la intrarea în sezonul rece. Acest lucru le va ajuta să reziste mai bine sezonului rece.

Caii nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește temperaturile din grajd. De fapt, veterinarii spun că pentru cabaline temperatura optimă este situată în jurul valorii de 5°C și nu necesită nici o îngrijire suplimentară până la -7°C. Sub această temperatură au nevoie de cantități suplimentare de hrană. Pentru fiecare grad sub -7, spun specialiștii, cantitatea de nutreț trebuie crescută cu un procent.

Cea mai mare problemă o reprezintă asigurarea apei pentru adăpat. Pe timpul iernii, necesarul de apă crește. Nutrețul uscat are o umiditate de cca. 15%, față de iarba proaspătă, a cărei umiditate este de 60 – 80%. Această diferență trebuie asigurată de îngrijitori, prin adăpare. Un cal care cântărește în jur de 450 kg consumă între 38 și 45 litri de apă zilnic. Temperatura apei trebuie menținută între 7 și 18°C, pentru a maximiza consumul.

Pentru a determina caii să consume suficientă apă, se recomandă și asigurarea unei rații de sare cuprinsă între 30 și 55 grame pe zi.

Atenție: un consum insuficient de apă duce la apariția colicilor, blocaje intestinale și scăderea rezistenței.

În ceea ce privește factorii de mediu, caii trebuie feriți de umezeală și curent. Un adăpost cu trei laturi le este suficient, dacă e adăpostit de viscol.

Crescătorii de cai recomandă ca animalele să poată ieși din grajd ori de câte ori au ocazia și vremea permite. Trebuie avut grijă, însă, mai ales la caii nepotcoviți, să nu ajungă pe suprafețe cu gheață. Acolo apare riscul de entorse sau fracturi!

După ce sunt folosiți la diverse activități, caii trebuie bine șterși de transpirație și de umezeală, evitând astfel, îmbolnăvirea.

Pentru a evita poluarea apelor din zonă, zăpada din padocuri trebuie strânsă cât mai des și transportată cât mai departe de gurile de puțuri, fântâni, fose septice, cursuri de apă, etc. Această zăpadă conține și gunoi de grajd, care poate produce poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: