Utilizarea excesivă a îngrășămintelor este o problemă serioasă în lumea dezvoltată, unde fermierii au devenit dependenți de substanțele chimice artificiale pentru a-și hrăni culturile. Îngrășământul aplicat prost ajunge în râuri și căi navigabile, unde poate produce poluare și supradezvoltarea algelor, care ucid peștii și alte animale sălbatice.
Un studiu coordonat de către specialiști de la Rothamsted Research din Marea Britanie, publicat la sfârșitul lunii iunie în jurnalul Nature Sustainability, concluzionează că „fermierii ar putea continua să producă recolte mari cu o utilizare mult mai mică de îngrășăminte artificiale, dacă ar adopta practici durabile din punct de vedere ecologic”.
Gunoiul de grajd și culturile de acoperire – factori de reducere a costurilor
Tehnici precum adăugarea gunoiului de grajd și a compostului în sol, creșterea plantelor fixatoare de azot între culturi și cultivarea unei game mai largi de plante în locul unei varietăți reduse, toate pot crește producția, protejând și îmbunătățind în același timp ecosistemele naturale ale fermelor.
Adoptarea acestor practici ar fi suficientă pentru a înlocui o proporție substanțială de îngrășământ chimic, al cărui preț a crescut din cauza prețurilor ridicate la combustibil și a războiului din Ucraina, arată studiul. Chloe MacLaren, cercetător de la Rothamsted Research a declarat: „Reducerea dependenței de îngrășămintele chimice ar ajuta la protejarea fermierilor și a consumatorilor împotriva șocurilor economice. precum creșterea actuală a costurilor îngrășămintelor și creșterea ulterioară a prețurilor la alimente. Adoptarea pe scară largă a acestor practici ar putea contribui, de asemenea, la o distribuție globală mai echitabilă a îngrășămintelor.”
În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat 30 de experimente de lungă durată în ferme din Europa și Africa pentru a evalua modul în care metodele naturale de agricultură ar putea îmbunătăți recoltele. Printre altele, s-a constatat că adăugarea gunoiului de grajd în sol crește producția mai mult decât compostul realizat din plante sau încorporarea în sol de culturi verzi tocate, în timp ce diversificarea gamei de culturi a ajutat la suprimarea buruienilor și a bolilor. Cultivarea leguminoaselor precum fasolea și trifoiul adaugă azot în sol, îmbunătățindu-i fertilitatea.
MacLaren a mai adăugat:„rezultatele noastre demonstrează că metodele de agricultură ecologică ar putea juca un rol important în dezvoltarea viitoarelor sisteme de agricultură durabilă. Există, fără îndoială, beneficii dincolo de doar randament, cum ar fi reducerea costurilor, reducerea poluării sau furnizarea de alte produse agricole valoroase. ”
Articolul a fost preluat și de publicația The Guardian și este disponibil urmând link-ul https://www.theguardian.com/environment/2022/jun/27/using-far-less-chemical-fertiliser-still-produces-high-crop-yields-study.