Data public─ârii: 1 noiembrie 2019

La sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii trecute, la Colombo, Sri Lanka, ├«n cadrul unei reuniuni care a durat dou─â zile, statele participante la Programul ONU pentru Mediu (UNEP) au adoptat „Declara╚Ťia Colombo”. Acest document reprezint─â un acord, prin care statele semnatare ├«╚Öi propun ca p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2030 s─â reduc─â la jum─âtate pierderile de azot.

„Existen╚Ťa umanit─â╚Ťii depinde de azot. De-a lungul timpului, am ├«nv─â╚Ťat cum s─â-i valorific─âm puterea. Extragerea azotului din aer ╚Öi fixarea acestuia ├«n sol este unul dintre motivele pentru care popula╚Ťia uman─â s-a extins at├ót de rapid”, a declarat Joyce Msuya, director executiv adjunct UNEP. „Cu toate acestea, utilitatea sa ne-a costat teribil. Rezultatul e╚Öecului nostru ├«n a folosi eficient azotul este poluarea solului, aerului ╚Öi a apei.”

„Dovada acestui fapt este clar─â, ├«n sensul c─â aerul pe care ├«l respir─âm, apa pe care o bem, m├óncarea pe care o m├ónc─âm, solul pe care ├«l invad─âm ╚Öi oceanele care regleaz─â temperatura sunt poluate rapid”, a ad─âugat pre╚Öedintele Sri Lanka, Maithripala Sirisena.

Ca parte a Declara╚Ťiei, mini╚Ötrii de mediu ╚Öi oficialii reprezentan╚Ťi ai guvernelor din peste 30 de ╚Ť─âri au aprobat planurile Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite pentru o campanie de gestionare durabil─â a azotului numit─â „Azot pentru via╚Ť─â”, care rezult─â din Rezolu╚Ťia de gestionare durabil─â a azotului, adoptat─â ├«n timpul celei de-a patra sesiunea Adun─ârii ONU pentru Mediu, care a avut loc ├«n perioada 11 – 15 martie 2019, la sediul UNEP din Nairobi, Kenya.

„Acesta este un moment istoric pentru planeta P─âm├ónt. Pentru prima dat─â, guvernele au convenit s─â lucreze ├«mpreun─â la un obiectiv global cantitativ, major pentru o mai bun─â gestionare a azotului”, a spus prof. Mark Sutton, directorul proiectului INMS. „Aspira╚Ťia de a reduce la jum─âtate pierderile de azot p├ón─â ├«n 2030 ofer─â o oportunitate de 100 de miliarde de dolari pentru a mobiliza inova╚Ťia ├«n ceea ce prive╚Öte economia circular─â a azotului”.

Pentru mai multe informa╚Ťii v─â recomand─âm: