Data public─ârii: 26 iulie 2022

A╚Öa cum am spus ├«n prima parte a acestui articol, modul ├«n care este preparat gunoiul de grajd influen╚Ťeaz─â absorb╚Ťia nutrien╚Ťilor de c─âtre plante. ├Än continuare vom detalia acest aspect.

Gunoiul de p─âs─âri are cel mai mare con╚Ťinut de nutrien╚Ťi

Elementele minerale sunt asimilate ├«n cantit─â╚Ťi diferite de la an la an. Astfel, ├«n primul an azotul din gunoi este asimilat ├«n procent de 20-25%, fosforul ├«n propor╚Ťie de 30-40% iar potasiul ├«n propor╚Ťie de 60-70%.

├Än primul an gunoiul este utilizat mai bine de plantele cu perioada de vegeta╚Ťie lung─â (porumbul, cartoful, sfecla, floarea soarelui, tomatele).

În al doilea an de la aplicare, cel mai bine utilizează gunoiul cerealele, cartofii timpurii, ceapa și mazărea.

Gunoiul bine fermentat se ├«ncorporeaz─â la 10-15 cm ad├óncime, iar cel mai pu╚Ťin fermentat la 18-20 cm ad├óncime. Gunoiul trebuie sa fie bine m─ârun╚Ťit, s─â nu prezinte bulg─âri mai mari de 5-6 cm, umiditatea moderat─â ╚Öi uniformitatea trebuie s─â fie de minimum 75%.

Mrani╚Ťa rezult─â din gunoi de grajd printr-o descompunere foarte avansat─â, timp de 2-3 ani, c├ónd aceasta mai are doar 25% din greutatea ini╚Ťial─â ╚Öi ia aspectul unui p─âm├ónt ÔÇťgrasÔÇŁ, negricios. Con╚Ťinutul mediu de elemente nutritive al mrani╚Ťei este aproape dublu ├«n cazul azotului ╚Öi al fosforului fa╚Ť─â de cel din gunoiul de grajd semifermentat: circa 0,9% azot, 0,5% fosfor , 8, 5% potasiu, 0,45% calciu.

Gunoiul de p─âs─âri este un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt complex, con╚Ťinutul de azot ╚Öi fosfor fiind de 3-4 ori mai mare dec├ót la gunoiul de grajd. Din punct de vedere practic, se poate considera c─â toate elementele nutritive din gunoiul de p─âs─âri sunt total accesibile plantelor din primul an de la aplicare, spre deosebire de gunoiul de grajd. Gunoiul de p─âs─âri semifermentat con╚Ťine, ├«n medie, 30% substan╚Ť─â uscata, 1,2% azot total, 1% fosfor, 0,45% potasiu, 0,5% magneziu, 1,1% calciu ╚Öi 0,13% sulf.

├Än timpul p─âstr─ârii ╚Öi ferment─ârii, se recomand─â aplicarea de superfosfat (circa 7-10% din masa gunoiului) pentru ca amoniacul s─â fie re╚Ťinut sub form─â de fosfat amoniacal. ├Än caz contrar, acesta se pierde.

├Änainte de ├«ncorporarea ├«n sol, g─âina╚Ťul trebuie l─âsat la fermentat minimum un an.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: