
Așa cum am spus în prima parte a acestui articol, modul în care este preparat gunoiul de grajd influențează absorbția nutrienților de către plante. În continuare vom detalia acest aspect.
Gunoiul de păsări are cel mai mare conținut de nutrienți
Elementele minerale sunt asimilate în cantități diferite de la an la an. Astfel, în primul an azotul din gunoi este asimilat în procent de 20-25%, fosforul în proporție de 30-40% iar potasiul în proporție de 60-70%.
În primul an gunoiul este utilizat mai bine de plantele cu perioada de vegetație lungă (porumbul, cartoful, sfecla, floarea soarelui, tomatele).
În al doilea an de la aplicare, cel mai bine utilizează gunoiul cerealele, cartofii timpurii, ceapa și mazărea.
Gunoiul bine fermentat se încorporează la 10-15 cm adâncime, iar cel mai puțin fermentat la 18-20 cm adâncime. Gunoiul trebuie sa fie bine mărunțit, să nu prezinte bulgări mai mari de 5-6 cm, umiditatea moderată și uniformitatea trebuie să fie de minimum 75%.
Mranița rezultă din gunoi de grajd printr-o descompunere foarte avansată, timp de 2-3 ani, când aceasta mai are doar 25% din greutatea inițială și ia aspectul unui pământ “gras”, negricios. Conținutul mediu de elemente nutritive al mraniței este aproape dublu în cazul azotului și al fosforului față de cel din gunoiul de grajd semifermentat: circa 0,9% azot, 0,5% fosfor , 8, 5% potasiu, 0,45% calciu.
Gunoiul de păsări este un îngrășământ complex, conținutul de azot și fosfor fiind de 3-4 ori mai mare decât la gunoiul de grajd. Din punct de vedere practic, se poate considera că toate elementele nutritive din gunoiul de păsări sunt total accesibile plantelor din primul an de la aplicare, spre deosebire de gunoiul de grajd. Gunoiul de păsări semifermentat conține, în medie, 30% substanță uscata, 1,2% azot total, 1% fosfor, 0,45% potasiu, 0,5% magneziu, 1,1% calciu și 0,13% sulf.
În timpul păstrării și fermentării, se recomandă aplicarea de superfosfat (circa 7-10% din masa gunoiului) pentru ca amoniacul să fie reținut sub formă de fosfat amoniacal. În caz contrar, acesta se pierde.
Înainte de încorporarea în sol, găinațul trebuie lăsat la fermentat minimum un an.