Data public─ârii: 25 iulie 2022

Am vorbit foarte mult despre con╚Ťinutul ├«n nutrien╚Ťi al gunoiului de grajd. ├Än continuare, v─â prezent─âm c├óteva aspecte legate de capacitatea de absorb╚Ťie a plantelor a diferitelor elemente aflate ├«n acest ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt complex. De asemenea, prezent─âm ╚Öi o sumar─â compara╚Ťie ├«ntre propriet─â╚Ťile aceluia╚Öi gunoi de grajd dup─â perioade diferite de fermentare.

Fosforul se absoarbe mai ușor din îngrășămintele organice

Azotul: accesibilitatea acestuia din gunoiul de grajd depinde de stadiul de descompunere/mineralizare, tipul de sol, specia de la care provine, anotimpul aplicarii etc. Gunoiul proasp─ât con╚Ťine pu╚Ťin azot accesibil plantelor ╚Öi doar sub form─â amoniacal─â. Astfel, se asigur─â azot doar ├«n primul an la culturile cu perioada lung─â de vegeta╚Ťie (r─âd─âcinoase, porumb, tomate, varza de toamn─â). ├Än schimb, culturile cu perioada scurt─â de vegeta╚Ťie beneficiaz─â pu╚Ťin de azotul ╚Öi fosforul din gunoiul proasp─ât. De re╚Ťinut este c─â plantele pot prelua doar azot ├«n form─â mineralizat─â (sub form─â de amoniu sau nitra╚Ťi).

Din azotul existent în gunoiul de grajd aplicat culturilor, doar 50-60% are efect direct, restul se pierde prin infiltrare în straturile de sol inferioare sau prin volatilizare.

În cazul azotului, valorificarea acestuia din îngrășămintele minerale este mai mare (30-80%) fata de azotul din gunoiul de grajd (20-25%). În schimb, valorificarea potasiului și fosforului din gunoiul de grajd are valori superioare celui din îngrășămintele minerale în primul an de la aplicare.

Dac─â gunoiul administrat con╚Ťine multe paie, o parte din azotul mineral este consumat de c─âtre microorganisme pentru descompunerea acestora, astfel, devenind concurent al plantelor de cultur─â ├«n ceea ce prive╚Öte consumul de elemente nutritive.

Fosforul: devine accesibil plantelor pe m─âsura mineraliz─ârii compu╚Öilor sub ac╚Ťiunea microorganismelor. ├Än primul an, fosforul din gunoiul de grajd se valorific─â ├«n propor╚Ťie de aproximativ 30%, fa╚Ť─â de ├«ngr─â╚Ö─âmintele minerale, de 10-20%.

Potasiul: este ușor accesibil plantelor, fiind sub forma de săruri anorganice. Potasiul din gunoiul de grajd este ușor și repede asimilat de către plante.

Gunoiul se aplica prioritar plantelor cu o perioada lunga de vegeta╚Ťie, precum porumb, sfecl─â, cartof, floarea-soarelui. De regul─â, cu c├ót o cultur─â are o perioada mai scurt─â de vegeta╚Ťie, cu at├ót gunoiul care se aplic─â trebuie s─â fie mai bine fermentat.

La legumele de gradină nu se încorporează niciodată un gunoi nematurat. La plantele sensibile la materie organica proaspătă (ceapă, usturoi, morcov, fasole) se aplica numai compost foarte bine maturat. La cucurbitacee este foarte potrivit gunoiul semifermentat.

├Än partea a doua a cestui articol vom ar─âta diferen╚Ťele rezultate ├«n urma gradului diferit de fermentare a gunoiului de grajd.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: