Data publicării: 2 septembrie 2021

Odată cu publicarea noilor forme ale Codului de Bune Practici Agricole, și al Programului de Acțiune, precum și al Îndrumarului pentru evitarea încălcării regulilor obligatorii, Unitatea de Management a Proiectului a elaborat și un ghid pentru discuțiile ce vor avea loc în cadrul celei de-a treia sesiuni a grupurilor de fermieri, disponibil AICI.

Cauze, efecte și măsuri obligatorii de respectat

Ghidul propune o serie de teme pe care să se axeze viitoarele discuții, astfel încât transmiterea de cunoștințe să se facă mai eficient. Un alt obiectiv este și acela ca discuțiile să nu omită nici unul dintre aspectele esențiale ale domeniului.

Prima dintre teme se intitulează „Poluarea cu nutrienți din activități agricole – principalele cauze și efecte” și analizează modul cum se înfăptuiește aceasta, pe categorii de activități (ferme zootehnice, cultură mare, zone de depozitare, etc) și pe zone din fermă (în grajd, pe platforma de depozitare, cu ocazia manipulării pentru realizarea unor operațiuni specifice, etc.).

O altă temă se referă la izvorul juridic al acestor norme.

Tema a III-a, foarte complexă, este o întrebare: „Care sunt măsurile obligatorii de respectat?”. Răspunsurile vin imediat, în șapte puncte explicate amănunțit, subsumate fiecare unui titlu limpede și clar: depozitarea conformă a gunoiului de grajd; respectarea perioadei de interdicție a aplicării de îngrășăminte; aplicarea a maxim 170 kg N/ha/an din îngrășăminte organice, așa cum prevede Directiva Nitrați; întocmirea unui plan de fertilizare; neaplicarea de îngrășăminte pe terenuri saturate cu apă, inundate, înghețate sau acoperite cu zăpadă; încorporarea în sol a îngrășămintelor organice aplicate; neaplicarea de îngrășăminte pe fâșiile de protecție existente pe terenurile agricole.

Printre temele aduse în discuție se mai află sancțiunile aplicabile celor ce nu respectă prevederile, dar și avantajele pe care respectarea normelor le aduc fermierilor. Sunt incluse și mai multe considerații asupra pierderilor de azot în atmosferă.

În concluzie, ghidul promite dezbateri interesante și utile!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: