Data publicării: 8 mai 2020

În fiecare an, pe data de 8 mai este sărbătorită în întreaga lume Ziua Internațională a Crucii Roșii. Această organizație ne este cunoscută tuturor, dar prea puțini sunt cei care știu, de fapt, câte ceva despre istoria și misiunea sa. În contextul actualei pandemii de COVID-19, însă, pe toate meridianele Planetei, voluntarii săi s-au aflat în primele rânduri ale luptei. Cu dăruire, cu spirit de sacrificiu, cei mai mulți dintre ei și-au ajutat semenii, fără a ezita să-și pună în primejdie sănătatea și poate, uneori, chiar viața. Prin aceasta au dovedit, încă o dată în plus în istoria de peste un secol și jumătate a organizației, că merită cu prisos recunoștința noastră, a tuturor!

Un secol și jumătate în slujba umanității

La 8 mai 1828, se năştea elveţianul Henry Dunant, părintele mişcării umanitare internaţionale. În 1859, el era martor al luptei de la Solferino dintre trupele franceze şi cele austriece, una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului XIX. Profund impresionat de dezastrul umanitar rezultat, în 1862 filantropul a fondat Comitetul internaţional al asociaţiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniţilor, care ulterior a devenit Comitetul internaţional al Crucii Roşii. În 1901, Henry Dunant devenea cel dintâi laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Misiunea sa umanitară este continuată şi în zilele noastre.

Dar actele umanitare ale membrilor Crucii Roșii nu sunt legate neapărat de răniți și boli. În mai multe rânduri, ei au intervenit și în situații de foamete, secetă și alte nenorociri de acest gen. Iar ajutorul nu a constat în asistență medicală, ci în consultanță de specialitate, semințe și unelte pentru agricultură. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în anul 2016 în Sudan.

Așadar și fermierii își au locul printre voluntarii organizației. Dar până a veni în ajutorul altora, este de dorit ca aceștia să își dovedească abilitățile acasă la ei. Iar abilitățile fermierilor se pot evidenția prin modul în care reușesc să apere sănătatea apelor din jurul lor, a solului, a mediului în general. Mai ales că sănătatea mediului este unul dintre punctele aflate pe lista de obiective a Crucii Roșii.

În întreaga lume, nu mai puțin de 97 de milioane de oameni acționează ca voluntari ai organizației, gata oricând să se pună la dispoziția comunităților aflate în nevoie.

Indiferent că suntem sau nu voluntari ai Crucii Roșii, trebuie să ne îngrijim de noi înșine, de curățenia apelor, printr-o justă gestionare a utilizării îngrășămintelor și a gunoiului de grajd din gospodării!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: