Data publicării: 7 aprilie 2021

Începând din anul 1950, data de 7 aprilie a fiecărui an reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritară la nivel global, în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La această dată se marchează Ziua Mondială a Sănătății.

„O lume mai cinstită și mai sănătoasă!”

În acest an, când întreaga Planetă a împlinit un an de când se confruntă cu pandemia de COVID-19, OMS cheamă toți oamenii să se unească sub sloganul ”Să construim o lume mai cinstită, mai sănătoasă!”

„Lumea noastră este una plină de inegalități. După cum ne-a arătat COVID-19, unii oameni sunt capabili să ducă o viață mai sănătoasă și au acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc”, se arată în mesajul adresat de conducerea OMS, cu acest prilej.
„Peste tot în lume, unele grupuri se luptă pentru a o scoate la capăt cu venituri zilnice reduse, au condiții de cazare și educație mai proaste, mai puține oportunități de angajare, se confruntă cu o manifestare mai accentuată a inegalității între sexe și au acces redus sau deloc la medii sigure, apă și aer curat, securitate alimentară și servicii de sănătate. Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură. Toate acestea dăunează societăților și economiilor noastre”, se spune în continuarea mesajului. Dar, după părerea OMS, aceste lucruri nu sunt doar nedrepte; ele pot fi prevenite. „De aceea facem apel la lideri să se asigure că toată lumea are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății. În același timp, îndemnăm liderii din toată lumea să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate atunci când și unde au nevoie de ele. COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost mai dur în acele comunități care erau deja vulnerabile, care sunt mai expuse la boală, mai puțin susceptibile de a avea acces la servicii de îngrijire a sănătății de calitate și mai susceptibile de a experimenta consecințe adverse”, mai dorește să precizeze mesajul adresat de OMS în acest an.

În încheiere, OMS reiterează angajamentul său de a se asigura că toată lumea, oriunde, poate să transpună în fapte dreptul la o sănătate bună!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: